Santorini’deki Depremler Uzun Süre Devam Edebilir: Bilim İnsanları Uyarıyor

Santorini Adası'nda deprem fırtınası devam ederken, yerel yetkililer tahliye planlarını devreye soktu. Sismik hareketlilik uzun sürebilir, bilim insanları durumu izliyor.

Santorini Adası, son 48 saatte yaşanan yoğun sarsıntılarla sarsılmaya devam ediyor. Yunanistan’ın Jeodinamik Enstitüsü’nün verilerine göre, Cumartesi öğleden sonra ile Pazartesi öğleden sonra arasında 4 büyüklüğünde 37 deprem meydana geldi. Ada halkı, özellikle toprak kaymaları ve çökme riski nedeniyle tedirgin. Tahliye planları ise hızla devreye girmeye başladı.

Yunanistan’da Deprem Fırtınası ve Tahliye Planları

Yunanistan Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Thanasis Ganas, sismik hareketliliğin Anhidros adacığının çevresinde yoğunlaştığını belirtti ve bu sürecin devam ettiğini söyledi. Ada sakinlerinin bir kısmı, resmi tahliye emri verilmeden evlerini terk ederek gemi seferlerini kullanarak bölgeden ayrılmaya çalışıyor. Yunan basınına göre, Athinios Limanı’nın kapanma riski nedeniyle alternatif tahliye planları da hazırlandı.

Santorini Belediye Başkanı Nikos Zorzos, Athinios Limanı kapanırsa, adanın doğusundaki bazı plajlara tekneler yanaşarak hızla tahliye yapabileceklerini açıkladı. Belediye, sekiz tahliye alanı belirleyerek bunları sosyal medya üzerinden duyurdu.

Toprak Kaymaları ve Yapılar Büyük Tehdit Altında

Volkanik dağın eteklerinde toprak kaymaları meydana gelirken, kayalık uçurumlar üzerine inşa edilmiş yapıların çökme riski bulunuyor. Athinios Limanı yolunun kapanması, ada sakinlerinin tahliyesinde en büyük sorun olabilir. Adadaki bazı eski yapılar da, toprak kaymalarından dolayı büyük risk altında.

Sismik Hareketlilik Uzun Sürebilir

Deprem Planlama ve Koruma Kurumu Başkanı Efthimios Lekkas, son günlerdeki sismik hareketliliğin 5,5 büyüklüğünü aşmasının pek mümkün olmadığını belirtti ve bu süreçlerin birkaç gün ya da hafta sürebileceğini söyledi. Sismolog Gerasimos Papadopoulos, 24 Ocak’tan itibaren devam eden sismik dizilimin, Santorini’nin kuzeydoğusundaki deniz tabanında 20 kilometre derinlikte gerçekleştiğini aktardı. Papadopoulos, fay hattının aktif hale geldiğini ve bu durumun daha büyük bir deprem olasılığını göz ardı edilemez hale getirdiğini ifade etti.

Bilim İnsanları Durumu İzlemeye Devam Ediyor

Bilim insanları, sismik gözlem istasyonları kurarak bölgedeki durumu yakından izlemeye devam ediyor. Santorini ve çevresindeki volkanik aktivite ve tektonik hareketlilik ile ilgili yapılan analizler, büyük bir deprem olasılığını gündemde tutuyor. Ancak, volkanik aktiviteyle değil, tektonik sismik hareketlilikle ilgili olduğu vurgulanıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: