Reuters Analizi: Myanmar Depremi Neden Çok Yıkıcı Oldu?

Myanmar’daki 7.7 büyüklüğündeki depremin yıkıcı olmasının nedeni ne? Uzmanlar sığ derinlik, yapı zayıflığı ve hazırlıksızlığı işaret ediyor.

28 Mart’ta Myanmar’ın Sagaing bölgesi merkezli meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem, hem ülkede hem de komşu Tayland’da büyük endişe yarattı. Sarsıntının, Myanmar’ın kuzeyindeki Mandalay kenti ve çevresinde büyük yıkıma yol açmasının ardından, Reuters depremin neden bu denli etkili olduğunu mercek altına aldı.

Myanmar Deprem Bölgesi mi?

Myanmar, Hindistan ve Avrasya tektonik plakalarının birleşim noktasında yer alıyor ve dünyanın en sismik bölgelerinden biri kabul ediliyor. Ancak Sagaing gibi iç kesimlerde, bu denli büyük ve yıkıcı depremler sık rastlanan bir durum değil. University College London’dan Deprem Bilimci Prof. Joanna Faure Walker, Myanmar’ı boydan boya bölen bu fay hattının, yanal atımlı depremlere yol açtığını belirtiyor. Bu tür depremler genellikle daha az yıkıcı kabul edilse de, 7 ila 8 büyüklüğüne kadar ulaşabiliyor.

Depremin Bu Kadar Yıkıcı Olmasının Nedeni

British Geological Survey uzmanlarından Roger Musson, bu depremin yıkıcılığını artıran temel etkenin sığ derinlikte meydana gelmesi olduğunu açıkladı. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’na (USGS) göre, deprem yüzeyin yalnızca 10 kilometre altında gerçekleşti.

Musson, “Depremin sığ olması nedeniyle sarsıntıların yüzeye ulaşana kadar enerjisi neredeyse hiç azalmadı. Bu da binaların şok dalgalarını doğrudan hissetmesine yol açtı” dedi. Ayrıca, deprem etkisinin sadece merkez üssüne değil, fay hattının tamamına yayıldığına dikkat çekti.

Bölgenin Altyapısı Depreme Hazır Değildi

Sagaing gibi bölgelerde büyük depremlerin seyrek görülmesi nedeniyle, yapıların çoğu böyle güçlü bir sarsıntıya karşı yeterli dayanıklılığa sahip değil. Musson, en son büyük depremin 1956 yılında yaşandığını hatırlatarak, “Aradan geçen uzun yıllar nedeniyle bölgedeki pek çok bina böylesine bir depreme hazırlıksız yakalandı” ifadelerini kullandı.

Ekonomik Kayıp ve Can Kaybı Endişesi

USGS, depremin ardından yaptığı ilk değerlendirmede, yaşanan felaketin 10 bin ila 100 bin arasında can kaybına yol açabileceğini ve oluşan ekonomik zararın Myanmar’ın GSYH’sinin yüzde 70’ine kadar çıkabileceğini duyurdu. Bu öngörü, ülkenin afet hazırlık düzeyi ve yapı stokunun durumu dikkate alınarak yapıldı.

Deprem sonrası bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, uzmanlar Myanmar’ın benzer risklere karşı daha güçlü ve dayanıklı bir altyapıya ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

web sitesi uygulama / geliştirme: