Sanatın Gücü: Gerçek Eserler Beyni Taklitlerden Daha Fazla Etkiliyor

Hollanda'da yapılan bir araştırma, gerçek sanat eserlerinin beyni taklitlerden 10 kat daha fazla uyardığını ortaya koydu. Kültürün zihinsel gelişim üzerindeki etkileri vurgulandı.

Hollanda’da yapılan nörolojik bir araştırma, gerçek sanat eserlerinin beyni taklit bir postere bakmaktan 10 kat daha güçlü bir şekilde uyardığını ortaya koydu. Mauritshuis Müzesi tarafından yaptırılan bu bağımsız çalışmada, göz izleme teknolojisi ve MRI taramaları kullanılarak, gerçek sanat eserlerine ve reprodüksiyonlarına bakan gönüllülerin beyin aktiviteleri incelendi.

Araştırmanın Detayları

Çalışmaya katılan 20 gönüllü, yaşları 21 ile 65 arasında değişen bireylerden oluşuyordu. Gönüllüler, elektroensefalogram (EEG) beyin tarayıcısına ve göz izleme ekipmanına bağlanarak, müzedeki beş tablo ve müze mağazasındaki posterlere bakmaları istendi. Ayrıca, Amsterdam Üniversitesi’nde bulunan fonksiyonel MRI tarama makinesi ile, gönüllülerin gözlüklerine yansıtılan gerçek eserlerin görüntüleriyle reprodüksiyonların etkileri incelendi.

Zihin Aktiviteleri Üzerindeki Etkisi

Araştırmacılar, gerçek sanat eserlerinin beynin bilinç, kendini yansıtma ve kişisel anılarla ilgili bölümü olan precuneus‘ta güçlü bir olumlu tepki yarattığını belirtti. Örneğin, Gerrit van Honthorst‘un Kemancı adlı eseri, gerçek hayatta 1 üzerinden 0,41‘lik olumlu bir “yaklaşım” uyaranı verirken, poster formunda bu tepki sadece 0,05 olarak kaydedildi.

Sürekli Dikkat Döngüsü

Araştırmanın dikkat çeken bir diğer bulgusu ise Johannes Vermeer‘in ünlü tablosu İnci Küpeli Kız üzerineydi. Bu popüler eser, sürekli dikkat döngüsü olarak tanımlanan bir etki yaratarak, izleyicinin dikkatini kızın vurgulanan gözü, ağzı ve inci küpesi arasında oluşturduğu üçgenle çekti.

Kültürün Önemi

Çalışmaya yorum yapan klinik nöropsikoloji profesörü Erik Scherder, sanat eserlerinin beynimiz üzerindeki etkisinin önemini vurguladı. Scherder, “Bir sanat eseri gördüğünüzde bunun beyniniz için ne yaptığını gösteriyor. Bu gerçekten fark yaratan zengin bir ortam… özellikle de büyüme aşamasındaki çocuklar için,” dedi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: