Sağlıkta Derinleşen İlaç Krizi: 30 Bin Eczaneden Hükümete Çözüm Çağrısı

Türkiye genelinde 30 bin eczane, ilaca erişim krizine dikkat çekerek hükümete çözüm çağrısında bulundu. Eczacılar, ilaç bulamıyor ve hastalar tedavi olamıyor.

Türkiye‘de sağlık sistemi, uzun süredir randevu sistemi, teknik ekipman eksiklikleri, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve hak kayıpları gibi çeşitli sorunlarla boğuşurken, son dönemde ilaca erişim krizinin giderek derinleşmesi eczacıları ve hastaları çaresiz bıraktı. İstanbul, Ankara, Adana, Bursa gibi büyük şehirlerin de aralarında bulunduğu 19 eczacı odası, 30 bin eczanenin imzasıyla hükümete çağrı yaparak ilaç krizine çözüm bulunmasını talep etti. Yapılan açıklamada, eczacıların ilaç bulmakta zorlandığı, hastaların ise tedaviye erişim konusunda mağdur olduğu vurgulandı.

“Eczacı Çaresiz, Hasta Mağdur”

19 eczacı odasının imzasıyla yayımlanan açıklamada, eczacıların sağlık hizmetlerinin bir parçası olarak 7/24 görev yaptıkları ancak mevcut ilaç krizi nedeniyle hastalarına ilaç sağlayamamanın yarattığı çaresizliği yaşadıkları dile getirildi. Depolardan ilaç temin edilemediği ve firmalarla depolar arasında yaşanan iletişim sorunlarının krizle daha da derinleştiği belirtilirken, kamu otoritesinin bu durumu yalnızca seyretmesi eleştirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de 30 bin eczanede görev yapan bizler, hastalarımızın ilaçlarını temin edemiyoruz. Elinde reçetesiyle gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını bulabilmek için depolara başvuruyoruz ancak aldığımız cevap sürekli ‘maalesef yok’ oluyor. Firmalar ilaç gönderdiğini, depolar ise firmalardan ilaç almadığını iddia ediyor. Sonuç olarak, hastasına ilaç bulamayan eczacı ve tedavi olamayan hasta mağdur oluyor.”

“İlacın Bulunabilirliğini Sağlayın”

Eczacı odaları, hükümetten acil çözüm talep ederken, ilacın bulunabilirliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Krizin, eczacıların sorunu olmaktan çıkarak halk sağlığını tehdit eder hale geldiği belirtildi. Devletin ilaç sektöründe gerekli ekonomik adımları atması gerektiği ifade edilerek, şu çağrı yapıldı:

“İlacın bulunabilirliği sağlanmalı ve ilaca erişimi manipüle eden, eczacıyı ilaçsız bırakan aktörler için gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır. Tasarruf politikalarının bu insani sorunu görmezden gelmesine izin vermemeliyiz.”

İmzacı Eczacı Odaları

Türkiye’nin dört bir yanından eczacı odalarının imza koyduğu açıklama, ilaç krizinin ülke genelinde yaygın bir sorun olduğunu gözler önüne serdi. Krizin çözülmesi için hükümete yapılan bu çağrı, kamuoyunda geniş yankı buldu. İşte imzacı eczacı odaları:

    1. Bölge İstanbul Eczacı Odası
    1. Bölge Ankara Eczacı Odası
    1. Bölge Adana Eczacı Odası
    1. Bölge Bursa Eczacı Odası
    1. Bölge Gaziantep Eczacı Odası
    1. Bölge Erzurum Eczacı Odası
    1. Bölge Kahramanmaraş Eczacı Odası
    1. Bölge Zonguldak Eczacı Odası
    1. Bölge Tekirdağ Eczacı Odası
    1. Bölge Mersin Eczacı Odası
    1. Bölge Manisa Eczacı Odası
    1. Bölge Balıkesir Eczacı Odası
    1. Bölge Kocaeli Eczacı Odası
    1. Bölge Aksaray Eczacı Odası
    1. Bölge Çanakkale Eczacı Odası
    1. Bölge Van Eczacı Odası
    1. Bölge Kırklareli Eczacı Odası
    1. Bölge Batman Eczacı Odası
    1. Bölge Uşak Eczacı Odası

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: