Merkür’ün sırları çözülüyor: BepiColombo’nun Tarihi Geçişi
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) 2018’de fırlattığı BepiColombo, Merkür’e bugüne kadarki en yakın geçişini yaparak yeni görüntüler elde etti. Bu uçuş, uzay aracının gezegenin yüzeyine sadece 165 kilometre yaklaştığı dördüncü geçişiydi ve BepiColombo, Merkür’e en çok yaklaşan uzay aracı unvanını da NASA’nın MESSENGER‘ından aldı.
MESSENGER’ın Görevini BepiColombo Devraldı
MESSENGER, 2011’de Merkür’ün yörüngesine girip, gezegene yaklaşık 200 kilometre yaklaşmıştı ve görevi 2015’te gezegene düşürülmesiyle sona ermişti. BepiColombo, 4 Eylül’deki uçuşunda gezegenin güney kutbu ve yüzeyindeki kraterler hakkında en net görüntüleri sundu.
Merkür’ün İncelenmesi Neden Zor?
Merkür’ü incelemek, Güneş’e yakınlığı nedeniyle zorluk yaratıyor. Uzay araçları, Güneş’e yaklaşırken hızlandığı için BepiColombo; Dünya, Venüs ve Merkür’ün yakınlarından geçerek yavaşlıyor. BepiColombo ekibinden Dr. David Rothery, son uçuşun mükemmel geçtiğini ve elde edilen görüntülerin beklenenden daha iyi olduğunu belirtti.
Vivaldi ve Stoddart Kraterleri İncelendi
Fotoğraflar, Vivaldi ve yeni adlandırılan Stoddart çarpma kraterlerini içeriyor. Bu kraterler, tepe halkası havzası olarak bilinen, düz zemin üzerinde tepelerden oluşan iç halkalara sahip. Bu yapılar büyük ölçüde gizemini koruyor, ancak bilim insanları bu kraterlerin volkanik faaliyetlerle dolduğu sonucuna varmış durumda.
Merkür’ün Yörüngesine 2026’da Girecek
BepiColombo, 2026 yılında Merkür’ün yörüngesine girdiğinde yeni kameraları sayesinde çok daha yüksek çözünürlükte renkli fotoğraflar sunacak. Ancak aracın iticilerinde yaşanan bir sorun nedeniyle bu görev 2025 yerine Kasım 2026‘ya ertelendi.