Hindistan Milli Parkı’nda 10 Filin Ölümünün Ardından Alarm Verildi
13 filden oluşan sürünün bir parçası olan hayvanlar, 29-31 Ekim tarihleri arasında Madhya Pradesh eyaletindeki Bandhavgarh Milli Parkı’nda öldü.
Ön toksikoloji raporunda, fillerin mantar bulaşmış darı mahsulü yedikleri için ölmüş olabilecekleri belirtiliyor.
Ölümler ulusal çapta manşetlere taşındı ve eleştirilere yol açtı, eyalet hükümetini zor durumda bıraktı.
Ölümlerle ilgili soruşturmayı yürüten kıdemli orman yetkilisi L. Krishna Murthy, “[Toksikoloji raporu] fillerin büyük miktarda çürümüş kodo [darı] bitkisi ve tahıl tükettiğini gösteriyor” dedi.
Kodo darısının yaklaşık %35’i Madhya Pradesh’te yetiştiriliyor.
İlk doğrulanmamış raporlar, fillerin muhtemelen çiftçiler tarafından ekinleri yok etmelerini önlemek için zehirlendiğini söylüyor. Ancak hükümet yetkilileri, kasıtlı bir zehirlenme belirtisi olmadığını söylüyor.
Toksikoloji raporunda, ölen fillerden alınan örneklerde mantar nörotoksini olan siklopiazonik asit bulunduğu belirtiliyor.
Hindistan, Pakistan ve Filipinler gibi ülkelerdeki kurak bölgelerde ve Batı Afrika’nın bazı bölgelerinde yetiştirilen kodo darısından bol miktarda yedikleri düşünülüyor.
Hindistan’da üretilen kodo darısının yaklaşık %35’i Madhya Pradesh’te yetiştiriliyor.
Ürün hızlı büyür, kuraklık koşullarına dayanabilir ve uzun süre saklanabilir. Ayrıca sindirimi kolaydır ve birçok sağlık faydası vardır.
Ancak bazı araştırmalar , darı tanelerinin siklopiazonik asit üreten bir tür mantarla “sık sık istila edilmesi” nedeniyle darı yemenin “sarhoşluk ve zehirlenmeye” yol açabileceğini ortaya koydu.
Hindistan Millet Araştırma Enstitüsü’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan başka bir çalışma , birçok “mahsulün [siklopiazonik asit] kontaminasyonundan muzdarip olmasına rağmen, bilimsel yönetim eksikliği nedeniyle yalnızca kodo darısında önemli olumsuz etkiler kaydedildiğini” söylüyor. Ayrıca, hasat edilen mahsulü hızlı bir şekilde kurutmak gibi bazı uygulamaların güvenli olmasını sağlayabileceğini öne sürüyorlar.
ikten sonra öldüğüne dair bildirimler de bulunmaktadır.
Ekolog Raman Sukumar ve mikolog TS Suryanarayanan’ın Down to Earth dergisinde birlikte kaleme aldıkları rapora göre, 1933 yılında Tamil Nadu eyaletinin güneyindeki bir ormanın yakınında kodo darısı tüketen 14 fil öldü.
“Bu sefer filler talihsizdi”
Asya fili ve insan-yaban hayatı çatışması konusunda kapsamlı çalışmalar yürüten Bay Sukumar, BBC’ye yaptığı açıklamada, fillerin yiyecek aramak için tarlalara girdiklerinde sıklıkla darı yediklerini söyledi.
Fillerin koku alma duyusu iyidir, ancak mikotoksinler kokusuz ve tatsızdır.
“Benim hissiyatım, fillerin mümkün olduğunca kısa sürede mümkün olduğunca çok şey yemeye çalıştıkları yönünde, çünkü çiftçilerin onları kovalayacağını biliyorlardı” dedi.
Ayrıca havanın da darılardaki mantar büyümesinde muhtemelen bir rol oynadığını ekliyor. Ölümlerden birkaç gün önce bölgede yoğun yağmurlar vardı ve bu da mantar enfeksiyonuna elverişli nemli koşullar yaratıyordu.
Haberlerde Kodo darısının zarar gördüğü iddialarının ortaya çıkmasının ardından yetkililer, milli parka yakın köylerde bazı ekinleri yok etti.
Toksikoloji raporunda, mantar bulaşmış ürün kalıntılarının incelenerek imha edilmesi, bu tür tarlalara evcil ve yabani hayvanların girişinin engellenmesi öneriliyor.
Ancak bölgedeki çiftçiler, yıllardır herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadan kodo darısı yetiştirdiklerini söyledi.
Bay Sukumar ayrıca kodo darısında mantar enfeksiyonlarının mikotoksin üretmesinin hala nadir olduğunu söylüyor.