Marie Antoinette’in çöküşüne yol açan skandalla bağlantısı olduğu düşünülen gizemli elmaslarla dolu kolye, Cenevre’de düzenlenen bir açık artırmada 4,8 milyon dolara (3,8 milyon sterlin) satıldı.
Yaklaşık 300 karatlık elmas içeren 18. yüzyıla ait mücevher parçasının, Sotheby’s Royal and Noble Jewels müzayedesinde 1,8-2,8 milyon dolara satılması bekleniyordu.
Ancak yoğun tekliflerin ardından çekiç fiyatı 3,55 milyon İsviçre frangına (4 milyon dolar) ulaştı ve Sotheby’s vergiler ve komisyonlar düşüldükten sonra son fiyatı 4,26 milyon frank (4,81 milyon dolar) olarak açıkladı.
Sotheby’s Mücevherat Bölümü Başkanı Andres White Correal, AFP’ye yaptığı açıklamada, telefonla teklif veren kimliği belirsiz alıcının “çok mutlu” olduğunu söyledi.
“İnsanlar sadece objeyi satın almıyor, aynı zamanda onunla ilişkili tüm tarihi de satın alıyorlar” dedi.
Parçadaki elmasların bir kısmının, 1780’lerde Fransa’nın son kraliçesi Marie Antoinette’in itibarını zedeleyen ve yaklaşan Fransız Devrimi’ne desteği artıran bir skandal olan Elmas Gerdanlık Olayı’nın merkezindeki mücevherden kaynaklandığı düşünülüyor.
Müzayede evi, her iki ucunda elmas püskül bulunan üç sıra elmastan oluşan kolyenin, 50 yıl sonra ilk kez halka açık bir şekilde sergilenmek üzere Asyalı bir özel koleksiyondan “mucizevi bir şekilde sağlam” çıktığını söyledi.
Satış öncesinde yapılan açıklamada, “Bu muhteşem antika mücevher, tarihin inanılmaz bir kurtarıcısıdır” denildi.
Gürcü dönemine ait parçayı “nadir ve oldukça önemli” olarak niteleyen Sotheby’s, eserin muhtemelen Fransız Devrimi’nden önceki on yılda yaratıldığını söyledi.
“Mücevher aileden aileye geçti. 20. yüzyılın başlarında Anglesey Markizleri koleksiyonunun bir parçası olduğu zamanlara başlayabiliriz,” dedi White Correal.
Bu aristokrat ailenin üyelerinin bu kolyeyi iki kez halka açık bir yerde taktıklarına inanılıyor: Birincisi Kral VI. George’un 1937’deki taç giyme töreninde, ikincisi ise kızı Kraliçe II. Elizabeth’in 1953’teki taç giyme töreninde.
Bunun ötesinde kolyenin kimin tarafından tasarlandığı ve kimin için sipariş edildiği gibi çok az şey biliniyor ancak müzayede evi, böylesine etkileyici bir antika mücevherin yalnızca kraliyet ailesi için yapılmış olabileceğine inanıyor.
Sotheby’s, eserde yer alan elmasların bir kısmının, Marie Antoinette’in giyotinle idam edilmesinden birkaç yıl önce yaşanan skandalda adı geçen ünlü kolyeden gelmiş olabileceğini söyledi.
Bu skandal, kraliçenin sırdaşıymış gibi davranan ve daha sonra ödeme vaadiyle kraliçe adına elmaslarla süslü gösterişli bir kolye satın almayı başaran Jeanne de la Motte adında fakir bir soylu kadınla ilgiliydi.
Kraliçenin daha sonra olayda suçsuz olduğu ortaya çıksa da, skandal onun umursamazca savurganlık yaptığı algısını derinleştirerek devrimi başlatacak öfkeyi körükledi.
Sotheby’s, Çarşamba günü satılan kolyedeki elmasların muhtemelen “en saf ve göz kamaştırıcı elmasların üretildiği” kabul edilen “Hindistan’daki efsanevi Golconda madenlerinden” temin edildiğini söyledi.
Avrupa’nın en büyük online elmas mücevhercisi 77 Diamonds’ın başkanı Tobias Kormind, yaptığı açıklamada, “Şanslı alıcı, muhteşem bir tarih parçasıyla ayrıldı.” dedi.
“Efsanevi, artık yok olmuş Kızılderili Golconda madenlerinden gelen olağanüstü kalitede elmaslar, Marie Antoinette ile olası bir bağlantısının geçmişi ve iki taç giyme töreninde takılmış olması, bu 18. yüzyıl kolyesini gerçekten özel kılıyor.”