Bilim İnsanları Teruzorların Uçuş Sırrını Ortaya Çıkardı: Devasa Canlılar Nasıl Uçuyordu?

Nadir fosiller sayesinde bilim insanları, devasa teruzorların nasıl uçtuğunu ortaya çıkardı. Bazı türler kanat çırparken, diğerleri süzülerek uçuyordu.

Bilim insanları, çok nadir bulunan teruzor fosilleri sayesinde bu devasa uçan hayvanların nasıl uçtuğunu nihayet açıklığa kavuşturdu. Dinozorlar Çağı’nda göklerin hakimi olan teruzorlar, özellikle Azhdarchidae familyası, bugüne kadar uçan en büyük hayvanları içeriyordu. 10 metreyi aşan kanat açıklıklarıyla bu dev hayvanlar, yerdeyken zürafalarla benzer boydaydı. Peki bu kadar büyük hayvanlar nasıl uçuyordu?

Yeni Keşifler ve Kanat Yapıları

Uzun süre bu soruya yanıt bulunamamıştı çünkü iyi korunmuş fosil örnekleri oldukça nadirdi. Ancak Michigan Üniversitesi’nden paleontolog Kierstin Rosenbach ve ekibi, 2007’de Ürdün’de bulunan “olağanüstü” teruzor kanat fosillerini inceledi. Bilgisayarlı tomografi taramaları sayesinde 72 milyon ila 66 milyon yıllık fosillerin iç yapıları analiz edildi. Araştırma, teruzorların iki farklı uçuş şekline sahip olduğunu ortaya koydu: Bazıları kanat çırparak uçarken, bazıları ise günümüz akbabaları gibi süzülerek uçuyordu.

Farklı Uçuş Türleri: Arambourgiania ve Inabtanin

Araştırma, devasa teruzor türü olan Arambourgiania philadelphiae‘nin yaklaşık 10 metre kanat açıklığına sahip olduğunu doğruladı. Fosillerdeki humerus kemiğinin iç kısmında spiraller halinde çıkıntılar görüldü. Bu yapı, havada süzülürken kanatların bükülmesini engelleyerek sabit bir uçuş sağlamış olabilir.

Diğer fosil ise daha önce bilinmeyen bir türe aitti: Inabtanin alarabia. Yaklaşık 2 metre kanat açıklığına sahip bu türün kemiklerinde çapraz destek yapıları görüldü. Günümüz kuşlarında da bu yapının bulunması, Inabtanin’in kanat çırparak uçtuğunu düşündürdü.

Evrimsel Uçuş Modelleri

Araştırmacılar, hangi uçuş türünün evrimsel olarak önce ortaya çıktığını henüz bilmiyor. Ancak Rosenbach, kanat çırparak uçmanın standart durum olduğunu ve süzülme davranışının belirli bir çevresel faktör nedeniyle (örneğin açık okyanus) daha sonra evrimleşmiş olabileceğini düşünüyor. Ekip, bu bulguların teruzor uçuş davranışlarına dair daha fazla bilgi sağlayacağını umuyor.

web sitesi uygulama / geliştirme: