Balinanın Destansı Göçü Bilim İnsanlarını Şaşırttı
2017 yılında Kolombiya açıklarındaki Pasifik Okyanusu’nda görülmüş, birkaç yıl sonra Hint Okyanusu’ndaki Zanzibar yakınlarında, en az 13.000 km mesafede ortaya çıkmıştı.
Uzmanlar bu destansı yolculuğun iklim değişikliğinin yiyecek stoklarını tüketmesinden kaynaklandığını ya da belki de bir eş bulma yolunda atılan bir adım olabileceğini düşünüyor.
Tanzanya Balina Hayvanları Programı’ndan Ekaterina Kalaşnikova, bu başarının “bu kadar göç eden bir tür için bile gerçekten etkileyici ve sıra dışı” olduğunu söyledi.
Dr. Kalaşnikova, bunun muhtemelen bir kambur balinanın şimdiye kadar kat ettiği en uzun mesafe olduğunu söyledi.
Kambur balinalar dünyadaki tüm okyanuslarda yaşarlar. Her yıl uzun mesafeler kat ederler ve herhangi bir memelinin en uzun göçlerinden birine sahiptirler, tropikal üreme alanlarından daha soğuk sulardaki beslenme alanlarına yüzerler.
Ancak bu erkeğin yolculuğu daha da muhteşemdi ve iki uzak üreme alanını içeriyordu.
Bir teoriye göre, iklim değişikliği, kril adı verilen küçük karides benzeri kambur balinaların beslenmesinde kullanılan canlıların bolluğunu değiştiriyor ve onları yiyecek aramak için daha uzaklara gitmeye zorluyor.
Öte yandan balinalar, küresel koruma çabaları sayesinde popülasyonların toparlanmasıyla yeni üreme alanlarını keşfediyor olabilir.
Dr. Kalaşnikova, “Gerçek nedenler bilinmemekle birlikte, etkenler arasında iklimdeki küresel değişimler, günümüzde daha sık görülen aşırı çevresel olaylar ve türlerin evrim mekanizmaları olabilir” dedi.
Gezinen erkek balina, 2013 yılında Kolombiya’nın Pasifik kıyısındaki bir araştırma gemisinden fotoğraflanan kambur balina grubunun arasındaydı.
Daha sonra 2017 yılında benzer bir bölgede, 2022 yılında ise Zanzibar açıklarında tespit edildi.
Bilim insanları, balinanın kat etmiş olabileceği rota için minimum mesafe olan 13.046 km’lik büyük daire mesafesiyle gözlemlerin birbirinden ayrıldığını, ancak bunun çok daha uzun olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.
Dünya küre şeklinde olduğundan iki nokta arasındaki en kısa yol büyük daire mesafesi ile ifade edilir. Bu mesafe küre üzerindeki iki noktayı birleştiren bir yaya karşılık gelir.
Makalenin bulguları, araştırmacılar, balina gözlemcileri ve halk tarafından happywhale.com adlı vatandaş bilimi web sitesine gönderilen yüz binlerce balina fotoğrafına dayanıyor.
Veri tabanında kambur balinaların kuyruklarının veya kuyruk yüzgeçlerinin bireysel şekillerini ve desenlerini eşleştirmek için yapay zeka kullanılıyor ve böylece balinaların dünya genelindeki hareketlerinin haritası çıkarılıyor.
Araştırma Royal Society Open Science dergisinde yayımlandı .