2024’te Dünyanın Dört Bir Yanında Tanıştığımız İlham Verici İnsanlar


Coşkulu bir dağcı kadından duyulmamış mültecileri temsil eden bir çocuğa kadar, 2024 yılının umut veren cesur bireyleri…

Yeni zirvelere tırmanan Bolivyalı dağcı

Dokuz yıl önce Cecilia Llusco, Bolivya’daki 6.088 metre yüksekliğindeki Huayna Potosi’nin zirvesine ulaşan 11 Yerli kadından biriydi . Kendilerine cholitas escaladoras (tırmanan cholitas) adını verdiler ve Bolivya’da ve Güney Amerika’da daha birçok zirveye tırmandılar. İsimleri , bir zamanlar Yerli Aymara kadınları için aşağılayıcı bir terim olan chola’dan geliyor.

2024 Ağustos ayında, 39 yaşındaki Llusco ile birlikte Huayna Potosí’ye tırmanmak için üç günlük bir keşif gezisi için Bolivya’ya gittim. Llusco , birçok cholitas escaladoras arkadaşıyla birlikte şu anda rehber olarak çalışıyor. İlk olarak sekiz yaşında, trekking rehberi olan babasının yanında turizm sektöründe çalışmaya başladı.

Llusco, yerli bir kadın olmaktan büyük gurur duyuyor ve her zaman polerasını , yani hacimli geleneksel çiçek desenli eteğini, kat kat eteklerinin üzerine giyerek dağlara çıkıyor. Krampon ve kask takmış, elinde iki kazma tutan ve eteği ve etekleri rüzgarda dalgalanan bir buz duvarına tırmanmasını izlemek unutulmazdı.

Kendisi ve akranları, Yerli kadın oldukları ve birden fazla dağın tepesine ulaşmaya cesaret ettikleri için ayrımcılığa maruz kaldılar. Ancak her şeye rağmen Llusco, doğada olduğunda bulaşıcı bir neşeyle dolup taşıyor. Ve başkalarının, özellikle de kadınların gücüne olan inancı sarsılmaz ve güven verici.

Gazze’deki dehşeti belgeleyen fotoğrafçı

2024 Gazze’de savaş başladığında, Motaz Azaiza kamerasını aldı ve cepheye doğru yola çıktı. Ailesinden 15 kişinin öldürüldüğü çatışmayı belgelemek için 107 gün geçirdi.

Onun objektifinden, dünyanın geri kalanı Gazze’deki yıkıma tanıklık edebildi . Düzenlenmemiş görüntüleri sosyal medyada milyonlarca takipçi çekti.

Savaşa boyun eğmeyen Etiyopyalı bisikletçi

23 yaşındaki Genet Mekonen, Etiyopya’nın en kuzeydeki bölgesi olan ve yıkıcı 2020-22 iç savaşının merkezinde yer alan Tigray’da Mekelle 70 Enderta kadın bisiklet takımının kaptanlığını yapıyor. Hükümetin yardımı engellemesiyle birlikte birkaç yüz bin kişinin, çoğunun hastalık ve açlıktan öldüğü tahmin ediliyor ve kadınlar toplu tecavüz kampanyasında hedef alındı.

Üyeleri Etiyopya’ya dağılmış olan Genet’in takımı neredeyse üç yıl boyunca yarışamadı ve neredeyse savaştan sağ çıkamadı. Ancak bugün Mekelle 70 Enderta’nın kadınları tekrar yola çıktı.

2024 Nisan ayında , takım tarihi Aksum kentinde bir turnuvaya hazırlanırken kendisiyle röportaj yaptığımda , Genet, Gana’nın başkenti Akra’da düzenlenen Afrika Oyunları’nda yarışarak hayat boyu süren bir tutkuyu gerçekleştirmiş ve yeni dönmüştü.

Hikayesini anlatmanın bir yolunu bulan dilsiz Rohingya çocuğu

Konuşamasa veya duyamasa da Asom Khan’ın söyleyecek çok şeyi var. Bangladeş’teki bir Rohingya mülteci kampındaki sığınağına vardığımda, çizimlerini görebilmem için sanat kitaplarını hemen çıkardı, telefonuyla çektiği fotoğrafları bana gösterdi ve geliştirdiği geçici işaret diliyle hikayesini anlattı .

Khan’da Rohingya mültecilerin topluca nasıl muamele gördüklerini hatırlatan bir şeyler var ; yetkililer tarafından nadiren konuşmalarına izin verilen bir milyon insan.

Ayrıca duyulma kararlılıklarını da temsil ediyor. 2017’de 700.000 Rohingyalının Myanmar ordusunun katliamlarından kaçtığı Bangladeş’e vardığında açlıktan ağlayan Asom’un fotoğrafı , krizin en akılda kalıcı fotoğraflarından biriydi. Şimdi Instagram’da paylaştığı kendi fotoğraflarını çekiyor ve topluluğunun hikayelerini topluyor.

Fotoğrafçılık, Asom’un, hayatının neredeyse yarısını geçirdiği bir mülteci kampında yaşamanın nasıl bir şey olduğunu dünyaya iletmesine olanak sağladı.

Kadınlar için mücadele eden İranlı avukat

İnsan hakları avukatı Nasrin Sotoudeh, İran’daki adaletsizlik mağdurları için ayağa kalkma kararlılığı kararlı. Onlarca yıldır adalet için mücadele etti, ölüm cezasına çarptırılan çocukları, aile içi şiddet mağduru çocukları ve önde gelen aktivistleri savundu. 2024’te 16 yaşındaki Armita Geravand’ın cenazesine başörtüsü kurallarına meydan okuyarak başı açık bir şekilde katıldıktan sonra dövüldü ve tutuklandı.

Bazıları , 2019’da insan hakları çalışmaları nedeniyle 38 yıl ve 148 kırbaç cezasına çarptırıldıktan sonra, bir eş ve anne olarak hapis cezasına nasıl maruz kalabildiğini sorguluyor. Ancak kocası ve çocuklarının desteği sarsılmaz: “İnsanlar hayatın değerli olduğunu, aile hayatınızı feda etmeyin diyorlar, ancak insan hakları ve özgürlük de değerli ve kıymetlidir.”

Sotoudeh şu ​​anda hapishaneden tıbbi izinli ancak avukatlık yapması yasaklandı. Yine de danışman olarak hareket ederek başkalarına yardım etmek için elinden geleni yapıyor ve inançları için savaşmaya devam ediyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: