Kadın Olduğu İçin Mutfağa Gönderilen Kız, Myanmar’da Direnişin Nişancısı Oldu

Myanmar iç savaşında 18 yaşındaki Anina, cunta ve ataerkil düzene karşı keskin nişancı olarak savaşıyor. Genç yaşta direnişin sembolü oldu.

Myanmar’da yıllardır süren iç savaşın ortasında, 18 yaşındaki Anina, erkeklerle dolu bir direniş birliğinde keskin nişancı olarak savaş veriyor. Çocuk yaşta savaşın içine çekilen birçok gençten biri olan Anina, dört yıldır silah başında. Hem cunta rejimine hem de erkek egemen düzene karşı savaşan Anina, “Kaç kişi vurduğumu bilmiyorum, üçten sonra saymayı bıraktım” diyerek, savaşın ne kadar acımasız bir boyuta ulaştığını gözler önüne seriyor.

Genç Bir Kızdan Direnişin Sembolüne

Batı Myanmar’daki Hristiyan ağırlıklı Chin Eyaleti’nde, askeri cunta tarafından kuşatılmış olan Falam kasabasında, Anina tek kadın direnişçi olarak mücadele ediyor. Üstelik birliğinde yalnızca erkekler yer alıyor. Birlikte görev yaptığı askerler tarafından saygı gören Anina, yeteneğiyle cunta askerleri arasında da nam salmış durumda.

Direnişin hedefi, Chin eyaletinin başkentini düşürmek ve Myanmar ordusunu ülkenin Budist iç bölgelerine kadar geri püskürtmek. Ancak karşılarında Çin ve Rusya destekli hava gücüne sahip bir ordu bulunuyor.

“Dans Etmeyi Severdim, Artık Tüfek Taşıyorum”

Anina, savaş öncesi hayatında TikTok’ta dans eden, Manchester City taraftarı bir genç kızdı. Şimdi ise, elinde babasının öğrettiği avcılıkla başlayan bir keskin nişancılık yeteneğiyle dağlarda hayatta kalmaya çalışıyor. “Silah sesinden korkmam, babam bana nasıl odaklanacağımı öğretti” diyen Anina, hedeflerine 700 metreye kadar mesafeden isabetli atışlar yapıyor.

Kadınları Cephede Mutfağa Sürükleyen Düzen

Anina, direnişe 14 yaşında katıldığında mutfak ve temizlik gibi görevlerle sınırlandırıldığını anlatıyor. “Önce bize erkeklerle eşit olacağımız söylendi ama cepheye gidince sadece yemek yapmamız istendi. Ben savaşmak istiyorum, yemek yapmak değil” diyerek cinsiyetçi ayrımcılığı eleştiriyor.

Azad ile Keskin Nişancıya Dönüş

Anina’nın keskin nişancı olarak yükselişi, Suriye’de Kürtlerle savaşan ve ardından Myanmar direnişine katılan Amerikalı bir gönüllü olan Azad sayesinde başladı. Azad’ın eğitiminde 12 kişilik grupta birinciliği paylaşan Anina, kısa sürede birimin en korkulan nişancılarından biri oldu. Eğitim sırasında yaşadığı bir kazada kaşı yarıldığında bile vazgeçmeyen Anina, “kanı silip hedefe devam etti” diyor Azad.

Myanmar’da Çocuklar Savaşın İçinde

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Myanmar’da her iki tarafta da çocuklar savaşa sürükleniyor. 2022’de 12 yaşındaki çocuklar dahi askere alındı. Cunta, savaş boyunca yüzlerce çocuğu tutukladı, işkence etti ve öldürdü. Direnişe katılan gençler, özgürlükten başka bir seçeneklerinin olmadığını söylüyor.

Anina: “Kadın Olduğun İçin Susturma, Savaş”

Anina’nın en çok üzerinde durduğu konu ise kadınlara yönelik baskı. “Kadın olduğun için hor görülmeye, şiddete ya da itilip kakılmaya izin verme. Diren!” diyen Anina, sadece cuntaya değil, patriyarkaya da meydan okuyor.

Bir Umut Kaynağı: Genç Bir Direnişin Hikayesi

Azad, Myanmar’daki mücadelenin sadece yerel bir savaş değil, dünyanın her yerinde diktatörlüklere karşı bir direnişin sembolü olduğunu savunuyor. “İnsan doğası gereği baskıyı kabul etmez” diyerek, Myanmar’da verilen mücadelenin evrensel anlamda umut taşıdığını söylüyor.

web sitesi uygulama / geliştirme: