Yenidoğan Çetesi Davası Başlıyor: 47 Sanık Mahkemede
İstanbul’da, yenidoğan bebeklerin sağlık durumlarını kötüye kullanarak ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılanmasına yarın başlanacak. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın ilk duruşmasında, 22’si tutuklu toplam 47 sanığın savunmaları alınacak.
725 Sayfalık Fezleke ve Ağır Suçlamalar
Yenidoğan çetesi soruşturması, 27 Mart 2023’te CİMER üzerinden yapılan bir ihbarla başladı. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan 725 sayfalık fezlekede, 10 bebeğin ölümüyle ilgili 47 kişi şüpheli olarak yer aldı. Fezlekeye dayalı olarak hazırlanan 1399 sayfalık iddianame, suç örgütünün faaliyetlerini detaylı şekilde ortaya koyuyor.
İddianamede, örgütün başını doktor Fırat Sarı çekerken, suçların planlanmasında doktor İlker Gönen ve ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in kilit roller oynadığı belirtiliyor. Sanıkların, bebeklerin durumlarını olduğundan daha ağır göstererek SGK’dan yüksek ücret tahsil ettikleri ve hasta yakınlarından fazla para aldıkları ileri sürülüyor.
İddianameye Göre Örgütün Amacı: Maddi Kazanç
İddianame, suç örgütünün amacının bebeklerin sağlık durumlarının iyileştirilmesi değil, maddi kazanç sağlanması olduğunu ortaya koyuyor. Şüphelilerin, acil durumdaki bebekleri uygun hastanelere sevk etmek yerine, örgüt adına daha fazla kâr getiren hastanelere yönlendirdiği ve burada gereksiz şekilde uzun süre yatırdıkları belirtiliyor. Bu süreçte:
- Hasta bebeklerin sağlık durumu kötüye giderken, SGK’dan ve hasta yakınlarından yüksek ücret tahsil edildiği,
- Örgüt üyelerinin sağlık hizmeti sağlayan şirketler üzerinden gelirleri paylaştığı,
- Hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeki doluluğun artırılması için 112 Acil Çağrı Merkezi’nin devre dışı bırakıldığı iddia ediliyor.
Cezalar ve Talepler
İddianamede, örgüt lideri olduğu iddia edilen doktor Fırat Sarı için,
- Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi,
- Nitelikli dolandırıcılık,
- Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçlarından 582 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir için ise toplamda 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor. Diğer sanıklar için de benzer cezalar talep ediliyor. Ayrıca, dolandırıcılıkla maddi kazanç sağladığı belirlenen hastanelerin ve şirketlerin müsadere edilmesi ve mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.
Elebaşı Doktorun PKK Bağlantısı
İddianame, örgütün başındaki doktor Fırat Sarı’nın, tıp fakültesindeyken PKK terör örgütü üyeliği nedeniyle ceza aldığı ve yaklaşık 5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra eğitimine devam ettiği bilgisine de yer veriyor. Soruşturmayı yürüten savcıya yönelik ölüm tehditleriyle ilgili soruşturmanın ise halen devam ettiği bildirildi.
9 Hastanenin Ruhsatı İptal Edildi
Soruşturma kapsamında, İstanbul’da 9, Tekirdağ’da 1 hastanenin ruhsatı iptal edildi. Bu hastanelerde tedavi gören hastalar ve bebekler, kamu hastanelerine sevk edildi. Ayrıca, sorumlu hastanelerin ve şirketlerin tüzel kişiliklerine özgü güvenlik tedbirleri uygulanması talep ediliyor.
Bakan Tunç: Savcı Görevden Alınmadı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soruşturmayı yürüten savcının görevden alındığı iddialarını yalanladı. Tunç, “Soruşturmayı yürüten savcının görevden alınması söz konusu değil” diyerek sürecin hukuka uygun şekilde devam ettiğini belirtti.