Yeni Kovid-19 Varyantı XEC: Türkiye’de Etkin Hale Gelebilir

Prof. Dr. Alpay Azap, Avrupa'da yayılan XEC varyantının Türkiye’de de etkili olacağını belirtti. Varyant, ağır bir hastalık tablosuna yol açmasa da bulaşıcılık oranı yüksek.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, son haftalarda Avrupa’da yaygınlaşan XEC isimli yeni Kovid-19 varyantının Türkiye’de de etkin olacağını belirtti. Azap, bu varyantın ağır bir hastalık tablosuna neden olmadığını da vurguladı.

Omicron’un Alt Varyantı

Azap, XEC varyantının, ilk kez Kasım 2021‘de ortaya çıkan Omicron varyantının bir alt tipi olduğunu belirtti. Yeni varyantların daha bulaşıcı hale geldiğini ve antikorlardan kaçma kapasitesinin arttığını ifade eden Azap, XEC varyantının da bu değişimle birlikte daha bulaşıcı olduğunu söyledi.

“Türkiye’de de Hakim Hale Gelebilir”

Haziran ayında Almanya’da ortaya çıkan XEC varyantının, İngiltere, Danimarka, ABD, Polonya ve Çin gibi birçok ülkede görülmeye başlandığını söyleyen Azap, Türkiye’de de önümüzdeki haftalarda varyantın yayılmasının beklendiğini ifade etti. Azap, “Yeni varyantlar Amerika ve Avrupa’da ortaya çıktıktan kısa süre sonra bizde de görülmeye başlıyor. XEC varyantının da Türkiye’de hakim hale geçmesi bekleniyor” dedi.

Ağır Hastalık Yapabilir mi?

Virüsün sürekli kendini değiştirdiğini belirten Azap, XEC varyantının ağır hastalık tablosuna neden olmadığını, ancak özellikle altta yatan ciddi sağlık sorunları olan kişilerde ağır seyredebildiğini vurguladı. Varyantın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve tat-koku kaybı gibi semptomlar yer alıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: