Türkiye’de Orman Yangınları Geçen Yıla Göre %78 Arttı: Alınan Önlemler Yeterli mi?

Türkiye'de orman yangınları geçen yıla göre %78 arttı. Yangınlarda iklim değişikliği ve alınan önlemlerin yeterliliği sorgulanıyor.

Türkiye’de Yangınların Artışı

Türkiye’de 2024 yılında orman yangınlarında ciddi bir artış yaşandı. Geçen yıl 1 Ocak-19 Ağustos döneminde 1419 orman yangını kaydedilirken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 2529’a yükseldi. Yangınların artışında iklim değişikliğinin etkisi büyük olsa da, özellikle Karşıyaka’daki yangınla ilgili yapılan iki ayrı açıklama, alınan önlemlerin yeterli olup olmadığını tartışmaya açtı.

Doğu Akdeniz’in Hızlı Isınması

İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, küresel ısınmanın orman yangınlarını tetiklediğini belirtti. Tağıl, Doğu Akdeniz’in dünya üzerindeki en hızlı ısınan bölgelerden biri olduğunu ve bu durumun yangın riskini artırdığını ifade etti. Türkiye, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerle birlikte en yüksek yangın tehlikesine sahip ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye’deki orman yangınlarının %90’ı insan kaynaklı, ancak uygun hava koşulları ve bitki örtüsü bu yangınların kontrol edilmesini zorlaştırıyor.

Bitki Örtüsünün Yanıcılığı Arttı

Prof. Dr. Tağıl, sıcaklık, rüzgar ve zemin neminin yangınların artmasında başlıca etkenler olduğunu vurguladı. Türkiye’de sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi, bitki örtüsünün yanıcılığını artırdı. Haziran ve temmuz ayları en sıcak dönemler olarak kaydedildi. Özellikle Batı Anadolu’da bitki örtüsünün hızla kuruması, yangın riskini endişe verici boyutlara ulaştırdı.

Alınan Önlemler Yeterli mi?

Türkiye, son haftalarda birçok bölgede yangınlarla mücadele ediyor. İzmir, Çanakkale ve Bolu gibi illerde büyük yangınlar yaşandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na göre, 2024 yılında 2424’ü orman yangını olmak üzere toplam 5314 yangın çıktı. Havadan müdahaleler yapılmasına rağmen, özellikle İzmir’deki yangınla ilgili yapılan açıklamalar, söndürme çalışmalarının yetersiz olduğunu gösteriyor.

Söndürme Çalışmalarındaki Eksiklikler

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Karşıyaka’nın Sancaklı Köyü’nde yapılan müdahalelerin yetersiz olduğunu belirtti. Yangınların soğutulmasıyla ilgili çalışmaların eksik kaldığını dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise, karadan erişilemeyen alanlarda yapılan müdahalelerin etkisiz olduğunu ve sorunun göz göre göre geldiğini ifade etti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: