Türkiye’de Kadınlar Katlediliyor: 2024’te 9 Ayda 290 Kadın Öldürüldü

2024'ün ilk 9 ayında 290 kadın cinayeti işlendi. Adalet Bakanlığı raporlarına göre, cinayet ve yasa dışı silahlanma davaları hızla artıyor. Uzmanlar çözüm için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

Türkiye’de son yıllarda hızla artan şiddet vakaları, toplumu derinden sarsmaya devam ediyor. Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan rapora göre, 2024’ün ilk 9 ayında 290 kadın, erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetti. Ayrıca, son 9 yılda cinayet davalarında yüzde 42, yasa dışı silah kullanımına yönelik davalarda ise yüzde 100 artış gözlemlendi.

Şiddet Vakalarında Endişe Verici Artış

2023 yılında kasten yaralama suçundan 361 bin 147, kasten öldürme suçundan ise 7 bin 229 dava açıldığı belirtilirken, bu artış özellikle kadın cinayetlerinde endişe verici bir boyuta ulaşmış durumda. Umut Vakfı verilerine göre ise 2023 yılında 3 bin 773 silahlı şiddet vakası yaşandı ve bu olaylarda 2 bin 318 kişi yaşamını yitirdi.

Uzmanlar Artan Silahlanmaya Dikkat Çekiyor

Uzmanlar, şiddet olaylarındaki artışın birçok nedenini tartışırken, özellikle bireysel silahlanmanın şiddeti körüklediği konusunda uyarıyor. Silahlara erişimin kolaylaşması, toplumda şiddet dilinin yaygınlaşması ve hukuki önlemlerin yetersiz kalması, bu cinayetlerin temel nedenlerinden bazıları olarak gösteriliyor.

Uzman Görüşleri

Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı, son yıllarda toplumda hızla yayılan şiddet ve anominin (normsuzluk) yaygınlaşmasının suçu besleyen bir ortam yarattığını belirtiyor. Narlı, “Toplumda sosyal kuralların gevşemesi ve gayri meşru araçların kullanılmasında sakınca görülmemesi, suç ve şiddeti artıran faktörlerdir” diyor.

Dr. Ayhan Akcan, öfke kontrol problemleri ve toplumsal gerginliğin şiddeti tetiklediğini vurgulayarak, “İnsanlar artık öfke anlarında kontrol kaybediyor ve silaha başvurarak cinayet işliyor. Toplumsal boyutta bir cinnet hali yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Akcan, şiddet eğilimli kişilerin acilen psikolojik destek alması gerektiğini ve Meclis’te bu konuda bir komisyon kurulmasının şart olduğunu ifade etti.

Eski polis memuru İsa Altun, pandemi döneminde artan madde kullanımı ve psikolojik sorunların şiddet olaylarını artırdığını belirtti. Altun, polislerin yetkilerinin artırılmasının çözüm olabileceğini savunarak, “Toplumsal şiddet dilini her alanda yok etmek zorundayız” dedi.

Çözüm İçin Acil Önlemler Gerekli

Türkiye’de kadın cinayetlerinin ve şiddet vakalarının giderek artması, toplumda büyük bir endişe yaratıyor. Uzmanlar, bireysel silahlanmaya yönelik önlemlerin hızla artırılması gerektiğini belirtirken, psikolojik destek mekanizmalarının güçlendirilmesi ve şiddet vakalarına yönelik daha sert hukuki yaptırımların devreye sokulması gerektiğini vurguluyor. Toplumdaki bu şiddet sarmalının önlenmesi için Meclis’te acil olarak bir komisyonun kurulması çağrıları yapılıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: