Türkiye’de Covid Görmezden Geliniyor: Vakalar Artıyor, Aşılar Henüz Yok

Türkiye’de Covid-19 vakaları artarken, uzmanlar yeni varyantlara karşı aşı eksikliği konusunda uyarıyor. Sonbahar ve kış ayları için endişeler büyüyor.

Covid-19 salgını, geliştirilen aşılar sayesinde dünya genelinde yavaşladı ancak salgının tamamen sona ermediği gerçeği, uzmanlar tarafından sıklıkla vurgulanıyor. Özellikle yeni varyantların ortaya çıkması ve vaka sayılarının yeniden artış göstermesi, Türkiye’de alınması gereken önlemler konusunda endişe yaratıyor. Sağlık Bakanlığı, Covid-19 vaka sayıları hakkında güncel bilgi paylaşmasa da, uzmanlar bahar aylarında pozitif test oranının %1 seviyelerindeyken, eylül ayında %15’e çıktığını belirtiyor.

Yeni Varyantlar ve Aşı Eksikliği

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye’de Covid-19 vakalarında ciddi bir artış yaşandığını, özellikle KP 2-KP 3 varyantlarının risk grubunda hastaneye yatışlara yol açtığını belirtti. Yeni varyantlara karşı geliştirilen aşıların henüz Türkiye’ye getirilmediğini ifade eden Azap, “Yüksek risk grubundaki kişilerin aşılanması önemli. Ancak şu anda Türkiye’de yeni varyantlara karşı etkili aşılar yok” dedi.

Türkiye’de Güncel Aşılar Uygulanmıyor

Prof. Dr. Azap, BioNTech, Moderna ve Novavax tarafından geliştirilen en güncel aşıların ABD, Kanada ve Avrupa‘da uygulanmaya başladığını ancak Türkiye’nin bu aşıları henüz temin etmediğini vurguladı. “Geçmişte uygulanan aşıların yeni varyantlara karşı koruyuculuğu çok düşük. Dolayısıyla risk gruplarının aşılanması ve yeni aşıların temini acil bir ihtiyaç” dedi.

Sonbahar-Kış Dönemi İçin Endişe

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, yaz aylarında dahi hastanelere yatış oranlarının artmasının, sonbahar ve kış döneminde daha ciddi bir tabloyla karşılaşılabileceği anlamına geldiğini söyledi. Ergönül, özellikle okulların açılması ve insanların daha fazla kapalı alanlarda vakit geçirmesiyle birlikte vaka sayısında yeni bir artış beklediklerini belirtti. “Yeni varyantlar hızla yayılıyor ve mevcut aşıların etkisi çok az. Kasım ayında Covid’in pik yapmasını, şubat ayında ise bir ikinci dalganın yaşanmasını öngörüyoruz” dedi.

Covid Görmezden Geliniyor

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, Türkiye’de Covid-19’un görmezden gelindiğini ve 2024-2025 dönemi için güncellenmiş aşı stratejisi olmadığını belirtti. Türkiye’de vaka sayılarına dair veri paylaşılmadığını, sadece Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın atık sulardan yaptığı Covid-19 takibine dayandıklarını ifade etti. 18 Temmuz’da yayımlanan son haritaya göre, numune alınan 17 ilden 12’sinde pozitif vaka tespit edildi.

ABD Verileriyle Durum Takip Ediliyor

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de vaka sayılarının izlenmediğini, bu nedenle ABD’deki veriler üzerinden genel bir tablo çizmeye çalıştıklarını söyledi. ABD’de Covid nedeniyle hastaneye yatışlarda %18, ölümlerde ise %13 oranında bir artış kaydedildiğini belirtti. Türkiye’de de haziran ayından bu yana bir artış gözlemlendiğini ancak gerekli tedbirlerin alınmadığını vurguladı.


Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: