Türk Askerine Yönelik İddialar İçeren Famagusta Dizisine Türkiye’den Tepki Yağıyor

Netflix’te yayınlanacak olan Kıbrıs Rum Kesimi yapımı “Famagusta” dizisi, Türk askeri hakkında çarpıtılmış iddialar içeriyor. Türkiye ve KKTC’den diziye sert tepkiler geldi.

20 Eylül’de Netflix’te gösterime girmesi beklenen Kıbrıs Rum Kesimi yapımı Famagusta adlı dizi, Türk askeri hakkında işgalci suçlamaları içermesi nedeniyle Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından sert tepkiyle karşılandı. Dizide, 1974 yılında yaşanan olaylar çarpıtılarak Türk askerinin Rumlara saldırdığı iddia ediliyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Sert Tepki

Dışişleri Bakanlığı, diziye tepki gösterenler arasında yer aldı. Bakanlık, X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Dijital bir platformda yayınlanacak olan ‘Famagusta’ adlı dizi, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasına hizmet etmektedir. Bu dizi, 1963-74 yılları arasında gözlerini kan bürümüş Kıbrıslı Rum çeteler tarafından katledilen Kıbrıs Türklerinin aziz hatıralarına büyük bir saygısızlık teşkil etmektedir.”

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan Çağrı

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da diziye tepki gösterdi ve Türk yapımcılara Kıbrıs’ın gerçek tarihini anlatan bir dizi yapmaları çağrısında bulundu. Tatar, Netflix gibi bir platformun bu tür bir kara propagandaya alet olmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Yakışmadı diyorum. Gerçekten kınanması gerekiyor ve kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tatar, Kıbrıs Türk halkına yapılan haksızlıkların, tarih boyunca Rum tarafının saldırılarıyla gerçekleştiğini ve bu tür propagandaların KKTC’yi doğru yolundan saptıramayacağını vurguladı. Ayrıca, Türk yapımcıların, Kıbrıs’ın canlı tanıklarıyla görüşerek güçlü bir dizi yapabileceğini belirtti.

AKP Sözcüsü Çelik’ten Açıklama

Diziye bir tepki de AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Çelik, yaptığı açıklamada, Kıbrıs Barış Harekatı’nın Rum propagandasıyla hedef alınmasını kabul edilemez bulduğunu belirtti. “Barışı getiren ve adaleti tesis eden müdahalenin, Rum propagandasıyla hedef alınmasını kabul edemeyiz.” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: