Soma’yı Hatırlatan Maden Eylemi: Fernas Madencilik’te Toplu Ölüm Tehlikesi

AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun şirketi Fernas Madencilik'in işlettiği madenin işçileri toplu ölüm tehlikesine dikkat çekerek 26 gündür eylemde.

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun şirketi Fernas Madencilik tarafından işletilen kömür madeninde işçilerin eylemi 26’ncı gününde devam ediyor. İşçiler, iş sağlığı ve güvenliği koşullarının sağlanmasını, maaşların diğer madenlerdeki işçilerle aynı seviyeye getirilmesini ve işten çıkarılan arkadaşlarının geri alınmasını talep ediyor.

Toplu Ölüm Riski Taşıyan Maden

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Odatv’ye yaptığı açıklamada, “Toplu ölüm tehlikesi” taşıyan madenin çok tehlikeli koşullarda işletildiğini belirtti. “Yer altı sularının üstünde, yüksek voltajlı enerji kullanılarak çalışılan bu madende işçiler büyük risk altında”** diyen Aksu, iş bırakma eylemine katılan işçilerin, çalışanların %95’ini oluşturduğunu söyledi.

İşçilere Polis Müdahalesi ve Gözaltılar

İşçiler, Ankara’daki genel merkez önünde eylemlerini sürdürürken, polis müdahalesi sırasında yaşanan olaylar Soma maden faciasını hatırlattı. Aksu, işçilerden 70 kişinin gözaltına alındığını, daha sonra gözaltı kararının olmadığı ortaya çıkmasına rağmen işçilerin 7 saat boyunca alıkonulduğunu belirtti.

Fernas Madencilik’e Büyük İhaleler

Odatv’nin ulaştığı bilgilere göre, Fernas Madencilik seçimlerden önce olduğu gibi, Ferhat Nasıroğlu milletvekili seçildikten sonra da büyük ihaleler almaya devam etti. Şirket, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nden milyarlarca liralık ihaleler kazandı. Bunlar arasında:

  • 47 milyon 732 bin TL’lik Giresun İli Yukarı Havza Önlemleri İhalesi
  • 43.5 milyar TL’lik Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyol Projesi
  • Trabzon-Gümüşhane Yol Yapım İşi İhalesi yer alıyor.

Nasıroğlu Ailesi’nin Bağlantıları

Ferhat Nasıroğlu, eski AKP Batman Milletvekili Nezir Nasıroğlu’nun akrabası olup, aile 2002-2007 yılları arasında da siyaset sahnesinde yer almıştı. Nasıroğlu’nun milletvekili olduktan sonra şirketine büyük ihaleler verilmesi dikkat çekiyor.

Kaynak: OdaTV

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: