Sokak Hayvanlarının Öldürüldüğüne Dair İddialar Artıyor: Soruşturma Engelleniyor

11 haftadır yürürlükte olan Hayvanları Koruma Kanunu’na rağmen sokak hayvanlarının usulsüz toplanıp öldürüldüğüne dair iddialar devam ediyor, ancak soruşturma izni verilmiyor.

Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklerin yürürlüğe girmesinin üzerinden 11 hafta geçti. Bu süre zarfında birçok belediye, sokak hayvanlarının usulsüz toplandığı ve öldürüldüğüne dair iddialarla gündeme geldi. Ancak bu iddialara rağmen belediye personeli hakkında soruşturma izni verilmediği ortaya çıktı.

11 Haftada 11 Belediye Usulsüzlük İddialarıyla Gündemde

Kanunun yürürlüğe girmesinden bu yana geçen 11 haftada, en az 11 belediyenin sokak hayvanlarını usulsüz şekilde topladığı ya da öldürdüğüne dair haberler basına yansıdı. Özellikle Niğde, Altındağ, Antalya, Kocaeli ve Gebze gibi belediyeler, hayvanların toplu şekilde katledildiği iddialarıyla suçlanıyor. En son Gebze’de 30 köpek ve 13 kedinin öldürülüp poşetlerle konteynerlere atıldığı görüntüler sosyal medyada geniş yankı buldu.

Hayvan Hakları Savunucularının Tepkisi

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, belediyelerin hayvanları toplamama sözü vermesine rağmen, toplama ve öldürme olaylarının devam ettiğini belirtiyor. Şenpolat’a göre, hayvanların öldürülmesi kanunda yer almasa da belediyeler bu uygulamayı sürdürüyor ve bunu çoğunlukla cezasız kalarak yapıyor.

Soruşturma İzni Yok

Niğde ve Altındağ’daki hayvan katliamlarıyla ilgili soruşturmaların yetersiz kaldığını belirten Avukat Tuğba Gürsoy, tanıkların açık ifadelerine rağmen soruşturma izni verilmediğini belirtiyor. Niğde’de tanıkların, hayvanların nasıl ve kimler tarafından öldürüldüğünü anlattığına rağmen soruşturmaya gerek görülmediği ve valiliğin bu karara onay verdiği bildirildi. Benzer bir durum, Altındağ Belediyesi için de geçerli oldu. Hayvanların ölüm sebebine dair raporlarda, yaralanma izlerinin bulunmadığı belirtilerek soruşturmaya gerek olmadığına karar verildi.

Belediyelerin Veteriner Hizmetleri Yetersiz

Hayvan hakları savunucuları, belediyelerin veteriner hizmetlerinin yetersiz olduğuna dikkat çekiyor. Toplanması gereken saldırgan hayvanların toplama süreçlerinden genellikle muaf tutulduğu, bunun yerine sosyal ve zararsız hayvanların toplandığı belirtiliyor. Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi kurucusu Eray Özgüner, bu durumu “uzman olmayan personelin saldırgan hayvanları yakalayamaması” olarak açıklıyor.

CHP’li Belediyeler de Topluyor

CHP lideri Özgür Özel, kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıklamıştı. Ancak, CHP’li belediyeler de toplama çalışmaları yürütmeye devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hayvan toplama konusunda eleştirilen belediyeler arasında yer alıyor. Bu belediyeler, toplama yapmayacaklarına dair söz vermiş olmalarına rağmen hayvanların toplandığı ve kötü koşullarda barındırıldığı iddia ediliyor.

Kaynak: Oksijen

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: