Prof. Dr. Naci Görür’den 6 Şubat’ın Yıl Dönümünde Uyarı: “Marmara’da 7’den Büyük Deprem Kaçınılmaz”

Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi’nde 7’den büyük depremin kaçınılmaz olduğunu belirtti: "Bu işin şakası yok, bölge derhal hazırlanmalı."

Türkiye, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden binlerce insanı anarken, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den Marmara Depremi hakkında endişe verici bir açıklama geldi. Görür, tüm verilerin Marmara Denizi’nde 7’den büyük bir depreme işaret ettiğini vurguladı.

Deprem Riski En Yüksek Bölgeler Neresi?

NTV’ye değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür, “En yakın tehlike nerede?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“En yakın risk alanı, Erzincan ile Bingöl Karlıova arasındaki Yedisu Fayı’nın bulunduğu bölge. Bingöl Karlıova, Tunceli çevresi ve Erzincan’ın doğu kesimleri, deprem beklenen bölgeler arasında. Çünkü burada en son deprem 1790’larda yaşandı. Bu fay yaklaşık 250 yılda bir büyük deprem üretiyor ve bu süre dolmuş durumda. Yani 2030’lara kadar burada büyük bir deprem bekleniyor. Bu fay hattı kırıldığında Erzincan, Bingöl ve Pülümür ciddi şekilde zarar görebilir.”

Deprem Erken Mi Gelebilir?

İkinci olarak Bingöl Karlıova ile Bingöl Göynük arasındaki bölgeye dikkat çeken Görür, bu hattın 1860’lı yıllardan bu yana kırılmadığını belirtti. Ayrıca Doğu Anadolu Fayı kırılırken Bitlis-Zagros Kenet Kuşağı’nın hareket etmediğini vurgulayan Görür, Adıyaman, Siirt, Diyarbakır ve Hakkari gibi bölgelerin büyük baskı altında olduğunu ifade etti.

“Arap Levhası, son büyük depremlerde yaklaşık 10 metreye varan bir kayma ile kuzeye doğru ilerledi. Bu hareket, bölgede sıkışmayı artırdı. Eğer yeni bir deprem beklenen bir bölge varsa, bu bölgeyi göz ardı etmemeliyiz.”

“Marmara İçin Şaka Yok, Bütün Veriler 7’den Büyük Depremi Gösteriyor”

Beklenen büyük Marmara depremi için konuşan Prof. Dr. Naci Görür, bölgedeki deprem tehlikesinin tartışmaya yer bırakmadığını belirtti.

“Bütün veriler Marmara Denizi’nde 7’nin üzerinde bir deprem olacağını gösteriyor. ABD’li bilim insanı Parsons ve ekibinin yaptığı çalışmalarda, 1999’dan itibaren her an büyük bir deprem olabileceği belirlendi. İlk hesaplamalarda yüzde 64 olan olasılık, geçtiğimiz yıl güncellendi ve yüzde 47’ye çekildi. Ancak bu hâlâ çok ciddi bir oran. Bu işin şakası yok. Bölgenin derhal depreme hazırlanması gerekiyor.”

Depreme Karşı Önlemler Gecikmemeli

Uzmanlar, beklenen Marmara Depremi konusunda altyapı güçlendirme, bina yenileme ve halkın bilinçlendirilmesi gibi çalışmaların hızlandırılması gerektiğini vurguluyor. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’ndeki yerleşim alanlarının deprem riskine karşı güçlendirilmesi hayati önem taşıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: