Prof. Dr. Ceyhan’dan Maymun Çiçeği Varyantı Uyarısı: “Türkiye’de de Önlemler Alınmalı”

Afrika, maymun çiçeği virüsü nedeniyle acil durum ilan etti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan maymun çiçeği varyantına karşı Türkiye'de de önlemler alınması gerektiğini vurguladı

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)‘nün uluslararası acil durum ilan ettiği Afrika’da ortaya çıkan maymun çiçeği varyantına karşı Türkiye‘de de önlem alınması gerektiğini belirtti. Ceyhan, “Artarak dünya için tehlike oluşturabilir” diyerek önemli bir uyarıda bulundu.

DSÖ’den Maymun Çiçeği Alarmı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, maymun çiçeği adı verilen mpox vaka sayısında son 2 ayda büyük bir artış yaşandığını duyurdu. Dünya genelinde 90 binin üzerinde vaka görülürken, 156 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. DSÖ, yeni varyantın Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırlarını aşması üzerine Afrika’da uluslararası acil durum ilan etti.

Prof. Dr. Ceyhan’ın Önerileri

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, DSÖ‘nün bu duruma 2022 yılında da dikkat çektiğini hatırlatarak, o dönemde de Avrupa’ya yayılan ve İstanbul‘da da görülen vakalar olduğunu ifade etti. Ceyhan, şu anki durumun daha tehlikeli olduğunu belirterek, “Bu seferki vakalar sadece homoseksüel erkeklerle sınırlı değil, herkeste görülebiliyor” dedi. Virüsün el teması, yatak çarşafları gibi yollarla kolaylıkla bulaşabileceğini ve belirgin bir tedavisinin olmadığını vurguladı.

Türkiye İçin Uyarı: Tedbirler Artırılmalı

Türkiye‘nin önemli bir destinasyon noktası olduğunu belirten Prof. Dr. Ceyhan, Afrika’dan gelen ve Afrika’ya giden kişiler için tedbirlerin artırılması gerektiğini söyledi. DSÖ‘nün alarm seviyesini bir derece yükselttiğini hatırlatan Ceyhan, “Bu bir acil durum demektir” diyerek, özellikle riskli bölgelere gidecek olanlar için aşı temin edilmesi gerektiğini ifade etti.

İletişim Başkanlığı’ndan Açıklama: Türkiye’de Vaka Yok

Öte yandan, İletişim Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, DSÖ‘nün Afrika’da ortaya çıkan maymun çiçeği varyantı nedeniyle uluslararası acil durum ilan ettiği hatırlatıldı. Ancak, Türkiye’de bu yıl herhangi bir maymun çiçeği vakasının tespit edilmediği ve Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli tüm önlemlerin alındığı belirtildi.

Kaynak: DHA

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: