Ortadoğu’da Bugün: Hizbullah, İsrail Topraklarına 270’den Fazla Roket Ateşledi

Ortadoğu’da bugün yaşanan kritik gelişmeler. Bölgedeki siyasi ve ekonomik olaylar, toplumsal dinamikler ve son dakika haberleri...

Ortadoğu, son günlerde hızla tırmanan siyasi ve askeri gerilimlerle gündemde. Özellikle İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmalar, bölgedeki tansiyonu tehlikeli boyutlara taşıdı. Hizbullah ve İsrail arasındaki sınır ötesi saldırılar ve bu saldırıların Lübnan üzerindeki etkileri, uluslararası kamuoyunda büyük endişe yaratıyor. Aynı zamanda, bölge ülkelerinden gelen tepkiler ve siyasi manevralar da dikkat çekiyor. İşte Ortadoğu’daki son gelişmeler:

Güncel Gelişmeler:

  • Hizbullah, bugün İsrail topraklarına 270’den fazla roket ateşledi.
  • İsrail’in iki gündür Lübnan‘a düzenlediği hava saldırılarında 50’si çocuk, 94’ü kadın olmak üzere toplam 558 kişi katledildi, 1835 kişi yaralandı.
  • Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek uluslararası topluma sert eleştirilerde bulundu. BM Güvenlik Konseyi’ne seslenen Erdoğan, “Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa ‘dur’ demek için neyi bekliyorsunuz?” sözleriyle çağrıda bulundu.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bundan 70 sene önce nasıl Hitler insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de insanlığın ittifakıyla durdurulmalıdır. ” dedi.
  • Hizbullah, savaşa girdiklerini duyurarak “Zulme uğradıkları için savaşmalarına izin verilenlere, Allah’ın onları zafere ulaştırmaya elbette kadir olduğunu müjdele” ayetini referans gösterdi.
  • Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, yaptığı açıklamada, “İsrail’i cehenneme çevireceğiz, onlarla anladıkları dilden konuşacağız” ifadelerini kullandı.
  • Lübnan’da tüm okullar Cuma gününe kadar kapatıldı.
  • Hizbullah’ın üst düzey yetkililerinden Ibrahım Qubaisi, İsrail hava saldırısı sonucu hayatını kaybetti.
  • İrlanda Başbakanı Simon Harris: İsrail’in Lübnan’daki saldırıları olağanüstü tehlikeli bir duruma yol açıyor. Lübnan’daki siviller hedef alınıyor. Burada terörizme karşı hedefe yönelik bir yanıt görmüyoruz.
  • Hizbullah, İsrail kuzeyine yoğun roket saldırısı gerçekleştiriyor.
  • İsrail güçleri, Beyrut’ta büyük bir katliam gerçekleştirdi.

Lübnan’da silah depoları patladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Biden’ın, Hamas ile Gazze’de ateşkes ve rehine anlaşması sağlama konusunda kararlı olduğunu, aynı zamanda İsrail’in Lübnan sınırındaki gerginliği azaltmaya çalıştığını söyledi.

İsrail’in son saldırıları sonucunda Lübnan’ın güneyinde bulunan Baalbek ilçesi büyük hasar gördü. Saldırılar, Baalbek’in bir bölümünü harabeye çevirirken, bu tarihi kentin korunması için alınan uluslararası tedbirlerin yetersiz kaldığı bir kez daha gündeme geldi.

  • Baalbek, 1984 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmış, korunmaya değer tarihi bir kent olarak kabul edilmişti.
  • Baalbek’in kökeni M.Ö. 1100 yılına dayanıyor. Fenikeliler tarafından inşa edilen bu tarihi kent, Ortadoğu’nun en önemli antik yerleşimlerinden biri olarak biliniyor.

İsviçre Uyarısı: İsviçre, İsrail’in saldırılarını yoğunlaştırdığı Lübnan’daki vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri yönünde tavsiyede bulundu. Uluslararası toplum, bölgede artan güvenlik tehditleri nedeniyle vatandaşlarına uyarılar yapmaya başladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı: “İsrail’in Lübnan’a karadan müdahalesine karşı çıkıyoruz.”
ABD, İsrail’in askeri operasyonlarının genişlemesine karşı çıkıyor ve bölgedeki barış çabalarını desteklemeye çalışıyor.

Financial Times: Netanyahu’nun partisi Likud’un oy oranı, 7 Ekim’den sonra İsrail’in saldırılarıyla birlikte yükseliyor. Netanyahu, savaş sonrası çöküşü atlattı.

Likud: Yüzde 23,4

Ulusal Birlik: Yüzde 21,1

İsrail Evimiz: Yüzde 13,8

Yeş Atid: Yüzde 13,6
Siyasi arenada, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun partisinin oyları savaşın ardından yükselişe geçti.

Lübnan’ın Güneyinden Kaçış: İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin devam ettiği Lübnan’ın güneyinden binlerce insan, başka şehirlere kaçıyor.
Yoğun çatışmaların sürdüğü bölgelerde siviller, güvenlik endişesi nedeniyle kitlesel göçlerle karşı karşıya.

Lübnan Kültür Bakanı Muhammad Wissam: “İsrail, beni bakanlık merkezinde hedef almakla tehdit etti.”
Lübnan hükümet yetkilileri, İsrail’den gelen tehditlerle karşı karşıya olduklarını dile getiriyorlar.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan: “Hizbullah tek başına İsrail’e karşı duramaz.”
İran, Hizbullah’a desteğini ifade ederken, örgütün İsrail’e karşı tek başına mücadele edemeyeceği yönünde uyarılarda bulunuyor.

Yangın Tehdidi: Kuzey İsrail’in bazı bölgelerinde Hizbullah roketleri nedeniyle yangınlar çıktı.
Sınır ötesi saldırıların sonuçları arasında kuzey İsrail’de yangınlar çıktı ve bölgede maddi hasar meydana geldi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: