Ortadoğu’da Bugün: ABD İkmal Gemisi USNS Big Horn, Hasar Gördü

Orta Doğu'da konuşlandırılan USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi'nin ikmal gemisi USNS Big Horn, Umman açıklarında karaya oturdu.

Hamas ile devam eden savaş ve diğer İran destekli gruplar arasındaki artan gerginliğin ortasında İsrail’i desteklemek için Orta Doğu’da konuşlandırılan USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Saldırı Grubu’na hizmet eden tek ABD Donanması petrol ikmal gemisi,  Umman açıklarında karaya oturdu.

ABD yetkilileri, USNS Big Horn’daki hasarın geminin kısmen su basmasına neden olacak kadar önemli olduğunu ve tam bir değerlendirme için römorkörler tarafından limana götürüldüğünü ve nedeninin araştırıldığını söyledi.

Big Horn, bir grev grubunda konuşlandırılmış gemilere ve uçaklara yakıt ve diğer hayati önem taşıyan malzemeleri taşıyan ve “yağlayıcı” olarak adlandırılan bir gemi türüdür.

Big Horn’dan yakıt sızıntısı belirtisi yok

Yaralanma bildirilmedi, başka hiçbir gemi doğrudan etkilenmedi ve Big Horn’dan yakıt sızıntısı olduğuna dair bir belirti yoktu, ancak bölgede Lincoln ve savaş gemileri, refakat gemileri ve uçaklardan oluşan filosunu desteklemek için hemen kullanılabilen tek Donanma yakıt ikmal gemisiydi.

Donanma yetkilileri, çevrimiçi olarak yayınlanan ve geminin su aldığını gösterdiği iddia edilen videonun gerçekliğini doğrulamadı.

Big Horn, yakın zamanda gerçekleştirilen bir ikmal görevinin ardından karaya oturmuştu. ABD ordusunun yayınladığı fotoğraflarda, Lincoln’daki denizcilerin 5 Eylül’de gemiden ikmal malzemesi aldığı görülürken, 11 Eylül’de çekilen bir diğer fotoğrafta ise Big Horn, Lincoln’ün yanında görülüyordu.

Lincoln ve ilişkili Donanma gemileri, İsrail’i desteklemek ve bölgedeki ABD varlıklarını korumak için Arap Denizi’nde devriye geziyor. Yemen’deki Husi isyancılarının bölgedeki ticari ve askeri gemileri , Kızıldeniz’in hayati nakliye yolları da dahil olmak üzere, hedef almasını engellemek için ortak ABD-İngiliz operasyonunda rol oynadı. Hamas gibi İran tarafından desteklenen Husiler, nakliyeye yönelik saldırılarını, İsrail’in Hamas ile savaşı sırasında Filistinlileri desteklemenin bir yolu olarak adlandırıyor.

ABD ve İngiltere’ye ait gemi ve uçakların Yemen’deki Husi hedeflerine yönelik bölgede düzenlediği çok sayıda hava saldırısı, gemilere yönelik füze saldırılarını engelleyemedi.

Lincoln’ün kendisi bir nükleer reaktörle çalışıyor olsa da, grev grubunun denizde yeniden ikmal edilmesi gereken fosil yakıtla çalışan gemileri var. Lincoln’deki uçakların da jet yakıtına ihtiyacı var. Big Horn ve buna benzer diğer gemiler de başka ikmaller sağlıyor.

ABD’li yetkili, yakıt ikmal aracının hasar görmesini bir rahatsızlık olarak nitelendirdi ancak filonun onsuz da çalışmaya devam edebileceğini söyledi. Grev grubunun muhripleri limanda yakıt ikmali yapabilir ve uçak gemisine uçak yakıtı taşıyarak gemideki savaş uçaklarına ve gözetleme uçaklarına yakıt sağlayabilirler.

Big Horn gibi Oiler tipi gemilerde genellikle 80 civarında sivil ve beş asker bulunuyor.

Olay, ABD Donanması’nın yalnızca Ortadoğu’daki artan karışıklıklarla değil, Çin’in Güney Çin Denizi’nin tartışmalı sularında ve Tayvan çevresinde askeri olarak kendini gösterme çabalarıyla karşı karşıya kaldığı, küresel tehditlerin arttığı bir dönemde, ABD Donanması’nın kaynak mevcudiyeti konusunda iyi belgelenmiş endişelerin ortasında meydana geldi.

ABD Donanması Çin’in gerisinde

Gemi üretimi ve bakımında gecikmelere yol açan tersanelerdeki iş gücü eksikliği , değişen savunma öncelikleri, son dakika tasarım değişiklikleri ve maliyet aşımları, ABD Donanması’nı  emrindeki gemi sayısı bakımından Çin’in gerisine düşürdü.

Donanma gemi yapımı şu anda “korkunç bir durumda” – çeyrek asırdır en kötüsü, diyor

Kongre Bütçe Ofisi’nde uzun süredir denizcilik analisti olarak çalışan Eric Labs, Ağustos ayında Associated Press‘e yaptığı açıklamada, ABD Donanması gemi yapımının “büyük ölçüde karadaki işgücü eksikliğinden dolayı” “korkunç bir durumda” olduğunu belirterek, “bu sorundan hızlı ve kolay bir çıkış yolu göremediğini” söyledi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: