Malatya’da 5.9’luk Deprem: 3 Bin Yıldır Kırılmayan Fay Uyandı

AFAD, saat 10.46'da merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre Malatya’da 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremi Elazığ, Diyarbakır ve çevre iller de hissetti.

Güncel Gelişmeler:

  • Malatya’da yaşanan bu deprem, uzmanların bir süredir üzerinde durduğu Malatya Fayı ile ilişkili olabilir. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya Fayı üzerinde yapılan çalışmaların fayın 3 bin yıldır kırılmadığını gösterdiğini belirtmişti. Fay hattının kırılması halinde 7.2 büyüklüğüne varan depremler üretebileceği öngörülüyor. Malatya Fayı, Sürgü Fayı olarak da biliniyor ve 220 kilometrelik bir hat üzerinde yer alıyor. Malatya Fayı’nın yanı sıra, bölgedeki diğer fay hatları da uzmanlar tarafından dikkatle inceleniyor. Malatya’nın batısından geçen fay hattı, Sürgü’den Kemaliye’ye kadar uzanıyor ve Ovacık Fayı ile birleşerek geniş bir deprem riski bölgesi oluşturuyor.
  • Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er: “Şu an herhangi bir olumsuz haber, göçük ihbarı yok.”
  • Ali Yerlikaya: “Malatya’nın Kale ilçesinde 5️⃣.9️⃣ büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.”
  • Prof. Dr. Şükrü Ersoy: “Bu depremin artçıları olacaktır, büyüklüğü 5’e kadar çıkabilir. Dikkatli olmakta yarar var, bir süre dışarıda kalmakta yarar var.”
  • AFAD, can kaybı olmadığını açıkladı.
  • Malatya’da ve Elazığ’da eğitime 1 gün ara verildi.
  • Prof. Dr. Naci Görür: “Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok.”
  • Elazığ’da bir vatandaş, deprem anında panikle camdan atladı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: