Kamu Zararını Personel Maaşlarından Keserek Kapatmaya Çalışan Gaziantep Belediyesi’ne Yargı Freni

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 1,6 milyon TL'lik kamu zararını personelin maaşlarından keserek karşılamaya çalıştı. Mahkeme, bu uygulamanın hukuka aykırı olduğuna karar vererek kesintileri iptal etti.

Sayıştay, AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi‘nin 2017 yılı hesaplarını inceledi ve personelden yemek bedelinin kesilmemesi nedeniyle 1 milyon 681 bin TL’lik kamu zararına imza atıldığını belirledi. Bu zarar, belediyenin iki sorumlusundan tahsil edilmesine hükmedildi. Ancak, Fatma Şahin yönetimindeki Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu zararı belediye personelinden tahsil etmeye başladı.

Sendika Yargıya Taşıdı

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası, belediyenin bu uygulamasını yargıya taşıdı. Belediye, kamu zararının tahlisi için maaşlardan kesinti yapılmasının mevzuata ve hukuka uygun olduğunu savundu.

Mahkemeden İptal Kararı

Ancak, Gaziantep 3. İdare Mahkemesi, bu uygulamanın hukuka uygun olmadığını belirtti. Mahkeme, 28 Nisan 2022 tarihli kararında, Anayasa’nın 125. maddesi uyarınca, davacıların maddi kayıplarının dava açma tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte geri ödenmesi gerektiğine hükmetti.

Tek Geçerli Teklif Üzerine İhale

CHP’li Uğur Kalkan, BirGün’e yaptığı açıklamada, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan bir ihalede, sadece bir katılımcının teklifinin geçerli sayıldığını ve bu durumun şüphe uyandırdığını belirtti. Kalkan, “Eğer bir ihale çok katılımlı başlayıp tek katılımcıya düşüyorsa, o ihaleyi incelemek gerekir” dedi.

1,6 Milyon TL Zimmet Çıkarıldı

Kalkan, “Söz konusu ihaleyle ilgili iki kişiye 1 milyon 681 bin TL zimmet çıkarıldı. Ancak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu zararın sorumluluğunu personele yükleyerek haksız kesintilere başladı. Bu kararların idare mahkemeleri tarafından iptal edilmesi, bu uygulamanın hukuksuzluğunu ortaya koyuyor” dedi.

Kalkan, belediyenin bu tür hatalar nedeniyle yüksek borçlarla boğuştuğunu ve faiz yükü altında ezildiğini belirtti. “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bu duruma nasıl geldiğini anlamak için başka yerde aramaya gerek yok; çünkü görünen köy kılavuz istemez” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Birgün / İsmail Arı

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: