Kahramanmaraş Depremi ve Prof. Dr. Sözbilir’in Uyarısı: 3 Fay Hattı Tehlike Altında

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş depremi sonrası Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa faylarına dikkat çekti. Bu fay hatlarında incelemeler yapılacak.

Kahramanmaraş‘ta meydana gelen deprem sonrası, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin olası sonuçları ve tehlike altındaki fay hatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. AFAD verilerine göre, saat 09.31’de Pazarcık ilçesi merkezli 5.0 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. İlk bilgilere göre, herhangi bir olumsuzluk bildirilmedi.

Depremin 6 Şubat’ın Artçısı Olduğu Belirtiliyor

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaşanan depremin 6 Şubat 2023‘te meydana gelen büyük depremin artçısı olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Sözbilir, “Bu sabah meydana gelen deprem, 6 Şubat depreminde kırılan Narlı Fayı’nın güney kesiminde gerçekleşmiştir” dedi.

3 Fay Hattına Dikkat

Prof. Dr. Sözbilir, depremin ardından dikkat edilmesi gereken fay hatlarına işaret etti: Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa fayları. Ölüdeniz Fayı’nın Türkiye içindeki kolları olan bu fay hatları, güney yönünde Suriye, Lübnan ve İsrail gibi ülkelere kadar uzanıyor.

Fay Hatlarının Arazide İncelenmesi Planlanıyor

Sözbilir, Türkiye diri faylarının paleosismolojik özelliklerini araştırma projesi kapsamında Narlı Fayı üzerinde yapılan incelemelerden bahsetti. “Bu bölgedeki fay hattının güney kesiminde kırılma yaşanmamıştı, ancak bu son depremde kırılmanın gerçekleştiğini gördük” diyen Sözbilir, önümüzdeki hafta Hacıpaşa ve Yesemek fay hatlarını arazide inceleyeceklerini açıkladı.

web sitesi uygulama / geliştirme: