İzmir’de Orman Yangınları 17 Bin Hektarı Küle Çevirdi: Halk Sağlığı Tehlikede
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ahmet Mustafa Güleş, Haziran ayından bu yana İzmir’deki orman yangınlarında 17 bin hektar alanın zarar gördüğünü belirterek, “Yangınların oluşturacağı yoğun duman ve hava kirliliği, halk sağlığı üzerinde de ciddi etkiler gösterecek” dedi.
Orman Yangınları ve Artan Riskler
Son dönemde ülke genelinde artan orman yangınları ve alınması gereken önlemlerle ilgili olarak, Türkiye Ormancılar Derneği ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ortak bir basın açıklaması yaptı. Güleş, yangınların yalnızca ağaçları ve bitki örtüsünü değil, o ekosistemdeki tüm bileşenleri yok ettiğini vurguladı. Ayrıca, yangınlar nedeniyle 18 sivil vatandaş ve 2 orman çalışanının hayatını kaybettiğini belirtti.
Yangınlara Karşı Seferberlik Çağrısı
Güleş, orman yangınlarının yaklaşık yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu belirterek, yangın riskini azaltmak için acil eylem planlarının hazırlanması gerektiğini söyledi. Yangına dirençli topluluklar oluşturulması için seferberlik başlatılmasını öneren Güleş, bu alanda etkin tedbirlerin alınmasının önemini vurguladı.
Mega Yangınların Tehlikeleri
Güleş, mega yangınlar olarak tanımlanan, 10 bin hektardan büyük yangınların veya aynı bölgedeki çoklu yangınların halk sağlığı üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini söyledi. Yangınların su kaynaklarını kirlettiğini ve biyolojik çeşitliliği tehdit ettiğini belirten Güleş, insansız hava araçları ve yapay zekanın desteğiyle yangınların önlenmesi için tedbirlerin artırılabileceğini ifade etti.
Yanıcı Maddelerin Azaltılması Gerekiyor
Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Ahmet Kenan Özkan, yangın öncesi alınması gereken tedbirlerin önemine dikkat çekerek, enerji nakil hatlarının altındaki kurumuş otlar ve çalıların yangınlara neden olduğunu belirtti. Özkan, “Yangını önlemek kadar büyümeden söndürülmesini sağlamak da önemlidir” dedi.