İstanbul’da Batı Nil Virüsü Salgını: Tedavi Altındaki Hastalar Artıyor
İstanbul, sivrisineklerden bulaşan Batı Nil virüsü enfeksiyonu salgını ile karşı karşıya. Sağlık Bakanlığı, 2-20 Ağustos tarihleri arasında şehrin yedi ilçesinde, toplam 15 farklı lokasyonda vaka tespit etti. Enfeksiyonun hızla yayıldığı belirtilirken, uzmanlar durumun ciddiyetine dikkat çekiyor.
13 Hasta Menenjit ve Ensefalit Sebebiyle Tedavi Görüyor
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Anadolu yakasından yedi, Avrupa yakasından sekiz hastane ile beş büyük özel hastaneden toplam 13 hastanın menenjit (beyin zarı iltihabı) ve ensefalit (beyin iltihabı) sebebiyle tedavi altında olduğunu belirtti. Virüsün yayılımı ile enfekte olan kişi sayısının yaklaşık 2-3 bin olduğu tahmin ediliyor.
Marmara Bölgesi’nde Dört Vaka Daha Bildirildi
KLİMİK’in düzenlediği bir webinarda paylaşılan verilere göre, Marmara Bölgesi‘nde de virüs vakaları tespit edildi. Bursa‘da üç ve Balıkesir‘de bir vaka olmak üzere dört vaka bildirildi. İstanbul’da ise Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Başakşehir, Eyüpsultan, Ümraniye, Beylikdüzü ve Sancaktepe’de Batı Nil virüsü vakalarına rastlandı. En çok vaka Küçükçekmece’den (dört) bildirildi.
İnsandan İnsana Bulaşmıyor
Prof. Dr. Şimşek, Batı Nil virüsünün sivrisinekler tarafından taşındığını ve bu sivrisineklerin İstanbul’un hemen her yerinde bulunduğunu ifade etti. Hastalığın insandan insana geçmediğini vurgulayan Şimşek, enfeksiyonun kuşlardan sivrisineklere, oradan da insanlara bulaştığını belirtti. Türkiye’nin Batı Nil virüsü enfeksiyonu açısından riskli bir bölge olduğunu ekledi.
Enfeksiyonun Mevsimi Genişliyor
Batı Nil virüsü enfeksiyonu, Haziran-Ekim ayları arasında görülüyor. Ancak, küresel ısınma ile birlikte virüsün yayılım mevsimi ve coğrafi alanı giderek genişliyor. Enfekte olanların %80’i herhangi bir belirti göstermezken, %20’sinde ciddi belirtiler ortaya çıkıyor. Hastalığın ağır seyrettiği vakalarda ise sinir sistemi tutulumu gerçekleşebiliyor.
Henüz Aşı ve Tedavisi Yok
Batı Nil virüsü enfeksiyonunun henüz bir aşısı veya ilacı bulunmuyor. Uzmanlar, hastalığın kan nakli yoluyla da bulaşabileceğini belirtiyor ve kan donörlerinin taranması gerektiğini vurguluyor. Sivrisinek üreme alanlarının yok edilmesi, enfeksiyonun önlenmesi için kritik önem taşıyor.