İPA Raporu: İstanbul’da Evlenme Maliyeti 754 Bin Liraya Ulaştı

İPA Başkanı Gökce, Türkiye'de evlenmenin maliyetinin Almanya ve Singapur gibi gelişmiş ülkelerden daha pahalı hale geldiğini açıkladı. Artan evlilik maliyetleri, evlenme yaşını yükseltti ve evlilik sayısını azalttı.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Gökce, Türkiye’de evlenmenin maliyetinin birçok gelişmiş ülkeden daha pahalı hale geldiğini açıkladı. Gökce, Türkiye’de gıda fiyatlarının Londra’dan, kira ve ev fiyatlarının Barcelona’dan pahalı olduğunu vurgulayarak, evlenmenin de dünyanın en zengin ülkelerinden daha pahalı bir hale geldiğini belirtti.

Evlenme Maliyeti Yüksek, Evlilik Sayısı Azaldı

İPA tarafından yapılan araştırmaya göre, İstanbul‘da evlenme maliyeti 589 bin 405 lira olarak hesaplandı. Eğer yeni evlenen çiftler kır düğünü yapmak isterse bu maliyet 754 bin 405 liraya çıkıyor. Üstelik bu rakamlara kına, nişan, takılar ve balayı masrafları dahil değil.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, kişi başına düşen geliri 82 bin dolar olan Singapur‘da evlenme maliyeti güncel kurdan 518 bin 670 lira, Hollanda‘da 467 bin 820 lira, İsviçre‘de ise 461 bin 440 lira olarak hesaplanıyor. Bu durum, Türkiye’de evlenme maliyetinin birçok gelişmiş ülkeye göre oldukça yüksek olduğunu gösteriyor.

Evlilik maliyetlerindeki bu artış, evlenen çiftlerin sayısını da etkiledi. 2023 yılında evlenen çiftlerin sayısı, 2022‘ye kıyasla yüzde 1,82 azalarak 565 bin 435‘e geriledi. Ayrıca, artan maliyetler evlilik yaşını da yükseltti. 2023 yılında ortalama ilk evlenme yaşı, erkekler için 28,3, kadınlar için ise 25,7 olarak kaydedildi.

Ev Tutmak Bile Zorlaştı

İstanbul’da yeni evlenen çiftlerin sadece kiralık ev tutma maliyeti, kira, depozito ve emlak komisyon ücreti dahil olmak üzere 63 bin 388 liradan 1 yılda yüzde 52,1 zamla 96 bin 424 liraya çıktı. Bu durum, yeni evlenen gençler için ev tutmayı bile önemli bir sorun haline getirdi.

Kaynak: Cumhuriyet

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: