İmamoğlu’ndan ‘Ahmak Davası’ İçin Anayasa’ya Aykırılık Talebi: Dosya AYM’ye Gitmeli

Ekrem İmamoğlu, "ahmak" davasında aldığı cezanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi için İstinaf Mahkemesi'ne dilekçe sundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, hakkında açılan ve 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldığı “ahmak davası” ile ilgili yeni bir dilekçe sundu. İmamoğlu, bu davada verilen cezanın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderilmesini talep etti.

Geçtiğimiz hafta, bazı medya organlarında cezanın kesinleştiğine dair iddialar gündeme gelmiş, İmamoğlu ve avukatı Kemal Polat bu iddialara tepki göstermişti. İmamoğlu, yargı sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, “İstinaf hakkımda ceza versin, bu iktidar Yargıtay kararını göremez. Bu millet ayağa kalkar. Erken seçim olur” ifadelerini kullanmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise bu açıklamalara “Kimse yargıya parmak sallayamaz” yanıtını vermişti. İmamoğlu, yanıt olarak “Ben yargıya parmak sallamadım, sana salladım. O parmak benim değil, milletin parmağı” ifadeleriyle cevap vermişti.

Dilekçede Anayasa’ya Aykırılık Vurgusu

İmamoğlu’nun İstinaf Mahkemesi’ne sunduğu dilekçede, Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesine göre kendisine verilen cezanın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Dilekçede, davanın geri bırakılarak somut norm denetimi yapılması ve dosyanın AYM’ye gönderilmesi talep edildi.

İmamoğlu’nun dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Anayasa’nın 153. maddesi uyarınca, müvekkilime uygulanan TCK 125/3-a ve 5 hükmünün Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla somut norm denetimi yapılması amacıyla davanın AYM’ye gönderilmesi talep edilmektedir.”

Anayasa’ya Aykırılık İddiası

Dilekçede, alınan cezanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına da aykırı olduğu belirtilerek, Adalet Bakanlığı’nın bu karara dair bir çeviri yapması ve ilgili AİHM kararlarının dikkate alınması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, dilekçeye ek olarak sunulan bilimsel mütalaa ile cezanın hem iç hukuk hem de AİHM normlarına göre Anayasa’ya aykırı olduğu savunuldu.

Talep ve Süreç

Dilekçede, İmamoğlu’nun aldığı cezanın Anayasa’ya aykırı olduğu ve bu iddianın Anayasa’nın 153. maddesi gereğince incelenmesi gerektiği ifade edildi. Dilekçede yer alan taleplerin ciddiyeti vurgulanarak, somut norm denetimi için gerekli koşulların sağlandığı belirtildi.

İmamoğlu’nun dilekçesi sonrası İstinaf Mahkemesi’nin vereceği karar merakla bekleniyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: