Helene Kasırgası, Florida ve Georgia’ya Yıkım Getirdi

ABD'yi vuran en büyük fırtınalardan biri olan Helene kasırgası, Florida ve Georgia eyaletlerinde yıkıma neden oldu.

Amerika Birleşik Devletleri’ni vuran en güçlü fırtınalardan biri olan Helene Kasırgası, Cuma günü karanlıkta Florida ve Georgia eyaletlerini vurdu; Florida’da bir, Georgia’da iki ve Kuzey Carolina’da bir kişinin öldüğü bildirilirken, şafak vakti daha yüksek ölüm sayısının ortaya çıkması bekleniyor.

Florida kıyılarındaki Tampa, Naples ve St. Petersburg’dan gelen görüntülere göre, gece yarısı karaya vuran 4. kategori fırtına, limanlarda devrilmiş tekneler, devrilmiş ağaçlar, mahsur kalmış arabalar ve sular altında kalmış sokaklarla kaotik bir manzara bıraktı.

“Yarın sabah uyandığımızda Helene Kasırgası nedeniyle daha çok ölüm olacak”

Florida Valisi Ron DeSantis, aracı enkaz altında kalan sürücünün ölümünü doğrulayarak, “Yarın sabah uyandığımızda muhtemelen daha fazla ölüm olacaktı” dedi.

Helene Kasırgası, 2 milyon kişiyi elektriksiz bıraktı

Şirketler, Florida’da 1,2 milyondan fazla, Georgia’da ise 800 binden fazla elektrik müşterisinin elektrik kesintisi yaşadığını bildirdi.Ulusal Kasırga Merkezi’ne (NHC) göre Helene, ABD’de kayıt altına alınmaya başlandığı tarihten bu yana en güçlü 14. kasırga, Florida’da ise yedinci en güçlü kasırga oldu.

Florida’ya 140 mph (225 km/s) hızındaki rüzgarlarla ulaştıktan sonra, Georgia’nın kuzeyine doğru yöneldikten sonra 70 mph (110 km/s) hızına düştü. Bazı yerlerde 20 inçe (50 cm) kadar yağmur tahmin ediliyordu.Şafak sökerken NHC, Helene’nin kasırgadan tropikal fırtınaya dönüştüğünü söyledi. “Zayıflamanın devam etmesi bekleniyor ve Helene’nin bu öğleden sonra veya bu gece tropikal sonrası bir düşük seviyeye ulaşması bekleniyor,” diye ekledi.Ancak NHC, yaşamı tehdit eden fırtına dalgaları, rüzgarlar ve yoğun yağışların devam ettiğini belirtti.

Gece boyunca en az beş kişinin öldüğü bildirilmişti ve Atlanta, Georgia, Cuma günü erken saatlerde nadir görülen bir ani sel acil durum uyarısı altındaydı. Devasa fırtına, 70 mil hıza ulaşan rüzgarlar ve geniş bir alanda tehlike oluşturan sağanak yağmurla tropikal bir fırtına olarak döndü.

Kasırga Helene, Perşembe günü yerel saatle 23:00’ten hemen sonra Florida eyaletinin başkenti Tallahassee’ye yakın Big Bend bölgesine ulaştı ve o bölgeye karaya çıkan ilk dördüncü kategori kasırgası oldu. Kasırga, saatte 225 km hızla esen rüzgarlar ve felaket boyutlarında fırtına dalgalarıyla geldi.

Kasırga nedeniyle ‘Olağanüstü Hal’ ilan edilmişti

Florida , Georgia, Kuzey ve Güney Carolina, Virginia ve Alabama’da olağanüstü hal ilan edilirken , şiddetli rüzgarlar, yağmur ve sel baskınlarının yüzlerce mil boyunca uzanması ve Indianaopolis, Indiana ve St Louis, Missouri gibi göz alabildiğine uzak şehirlere aşırı hava koşulları getirmesi bekleniyor.

Cuma günü erken saatlerde Florida’da bir, Georgia’da iki ve Kuzey Carolina’da bir kişinin öldüğü bildirildi. Hızla hareket eden fırtına Kuzey Carolina üzerinde olduğundan şafak vakti daha fazla ölü sayısının ortaya çıkması ve tehlikenin henüz bitmemesi bekleniyor.

Kasırganın karaya ulaştığı yerden 160 kilometre uzakta bulunan Florida’nın Tampa Körfezi’nde bile okyanusun tekneleri bazı bölgelerde karayollarına sürüklemesiyle büyük bir fırtına dalgası yaşandı.

Florida Valisi Ron DeSantis, Perşembe günü aracı enkaz altında kalan bir sürücünün ölümünü doğrulayarak, “Yarın sabah uyandığımızda muhtemelen daha fazla ölüm olacaktı” dedi.

Ulusal Kasırga Merkezi Cuma günü erken saatlerde, “Zayıflamanın devam etmesi bekleniyor ve Helene’nin bu öğleden sonra veya bu gece tropikal sonrası bir düşük seviyeye ulaşması bekleniyor. Ancak, yaşamı tehdit eden fırtına dalgaları, rüzgarlar ve yoğun yağmurlar devam ediyor” dedi.

Merkez, X’te insanların “felaket niteliğinde, yaşamı tehdit eden, rekor kıran ani ve kentsel su baskınları beklemeleri gerektiğini” yazdı. Helene iç kesimlere doğru hareket etmeye devam ettikçe, özellikle yüksek arazili güney Apalaş Dağları üzerinde zararlı rüzgar esintileri devam edecek.

Helene Kasırgası’nın gücü son yıllardaki yüksek sıcaklıklara dayanıyor

İklim bilimcileri, küresel ısınmanın güçlü kasırgaların sayısını ve şiddetini artırdığı konusunda uyardı . Hiçbir fırtına iklim değişikliğinden kaynaklanmasa da, daha fazla ve daha güçlü kasırgaların yeni örüntüsü gezegenin ısınan okyanusları ve denizlerinden güç alıyor. Helen’in gücünün çoğu, son yıllarda benzeri görülmemiş yüksek sıcaklıklara ulaşan Meksika Körfezi üzerinde topladığı güçten geldi .

Fırtına, Karayip Denizi’nden gelerek Çarşamba günü Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nın bazı bölgelerini sular altında bıraktı. Kıyıdan geçen fırtına, tatil kenti Cancún’u da etkileyerek sokakları su altında bıraktı, ağaçları devirdi.

Daha sonra insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle sıcaklıkların arttığı Meksika Körfezi’nin ılık sularına ulaştı ve ardından Florida’ya ulaştı.

Florida’daki Taylor ilçesinde şerif departmanı sosyal medyada tahliye olmamaya karar veren sakinlerin, “kimliklerinin belirlenebilmesi ve ailelerinin haberdar edilebilmesi için” kalıcı mürekkeple isimlerini ve doğum tarihlerini kollarına yazmaları gerektiğini yazdı.
Bazı sakinler inatla yerlerinde kalıyordu.

Florida’nın kıyı şeridindeki Dunedin’den Reuters’a konuşan 58 yaşındaki eyalet feribot operatörü Ken Wood, 16 yaşındaki kedisi Andy ile fırtınayı atlatmayı planladığını belirterek, “Emrimiz var ama ben burada, evde kalacağım” dedi.

Helene, Haziran ayında başlayan Atlantik kasırga sezonunun sekizinci adlandırılmış fırtınasıdır. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (Noaa), rekor seviyedeki okyanus sıcaklıkları nedeniyle bu yıl ortalamanın üzerinde bir Atlantik kasırga sezonu öngörmüştür.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: