Gözaltı Operasyonundaki Polisler Tahliye Edildi: Ayhan Bora Kaplan Dosyası

Ayhan Bora Kaplan’ı gözaltına alan polisler, mahkeme kararıyla tahliye edildi. Soruşturma kapsamında görev yapan emniyet mensupları serbest bırakıldı.

Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görülen duruşmada, eski Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, eski Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, eski Şube Komiserleri Ufuk Gültekin, Gökhan Karaca ve Metehan İlkyaz ile Nurullah Özgür Kopuk, Ramazan Kubat, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk ve Erdoğan Sertçelik duruşmada yer aldı.

Gizli Tanık İddianamesi Kabul Edildi

Duruşmada, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle bağlantılı ‘gizli tanık’ iddianamesinin kabul edildiği belirtildi. Mahkeme hakimi, dosyaya gelen evrakı okuduktan sonra bu celsede tanık dinleneceğini bildirdi. Bilgi teknoloji görevlisi olarak tanık dinlenen O.Y., müdürlerinin kendisinden şube giriş çıkış kamera görüntülerini almasını istediğini ve bu emri yerine getirdiğini ifade etti. Ayrıca, bu görüntüleri kimseyle paylaşmadığını ve sanıklarla herhangi bir diyaloğu olmadığını belirtti.

Sanıkların Savunmaları

Tutuklu sanık Murat Çelik, savunmasında suçsuz olduğunu belirterek, “30 yıllık meslek hayatımı böyle bir iftiraya yem etmem. Beraatimi talep ediyorum,” dedi. Sanık Şevket Demircan ise suçlamaları kabul etmediğini ve iddiaların soyut olduğunu ifade etti. Demircan, “Biz hiçbir şekilde Serdar Sertçelik’i zorlamadık, şunu anlat diye. Adli mercilerden dışarı çıkmadık,” dedi.

Sanık Ufuk Gültekin, suçluyu kayırma suçlamasından dolayı tutuklu olduğunu belirterek, “Savcımız rapor için hastaneye göndermiş. Şahıs için doktor 10 gün boyunca ayağa kalkamaz demiş. Ben raporu gönderdim. 4 aydır tutukluyum. Beraatimi talep ediyorum,” ifadelerini kullandı. Tutuksuz sanık Kerem Gökay Öner de, Bora Kaplan soruşturmasında 41 kişiyi gözaltına aldığını ve Serdar’ın kaçmasına neden yardım edeceğini sordu.

Mahkemenin Kararı

Savcı, sanıkların mevcut hallerinin devam etmesini talep etti. Ancak mahkeme, gizli tanık Serdar Sertçelik’in Macaristan’daki tutukluluk halinin devam etmesinden dolayı tutuklu 7 sanığın adli kontrol tedbirleri kapsamında tahliyesine karar verdi. Dosyada tutuklu sanık kalmadı. Bir sonraki duruşma 29 Ocak’a ertelendi.

İddianame Detayları

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan Kerem Gökay Öner, görevi kötüye kullanma, göreve ilişkin sırrın açıklanması ve suçluyu kayırma suçlarından 2 yıldan 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Emniyet mensubu diğer sanıklar Çelik, Demircan, Gültekin, İlkyaz ve Karaca ise aynı suçların yanı sıra tanığı etkilemeye teşebbüs suçundan 4’er yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Sivil sanıklardan Kopuk, tanığı etkilemeye teşebbüs suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar; Kaçan, Çotuk, Kubat ve Sertçelik ise suçluyu kayırma suçundan 6’şar aydan 5’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

web sitesi uygulama / geliştirme: