Ersun Yanal: “Türk Futbolunu Düzeltmek İçin Önce Türkiye’yi Düzeltmeliyiz”
Teknik direktör Ersun Yanal, Türk futbolundaki sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yanal, “Türk futbolunu düzeltmek için önce Türkiye’yi düzeltmek gerekiyor. Kutuplaştırmayı ve kaosu normalleştirmişiz. Biz düzensizliğin düzenini yönetiyoruz. Oyun kaos, sonuç kaos, seyirci kaos, kaos, kaos!” ifadeleriyle Türk futbolundaki karmaşaya vurgu yaptı.
“Futbol Oynamak Güzeldi Ama Yönetmenin Tutkusu Daha Fazlaydı”
Geçtiğimiz günlerde Amedspor ile yollarını ayıran Yanal, teknik direktörlük kariyerine dair de önemli detaylar paylaştı. Hürriyet’ten Zeynep Bilgehan ile yaptığı röportajda, futboldan çok yönetme tutkusunun ağır bastığını ifade eden Yanal, “17 yaşımdan itibaren antrenör olmak istedim. Üniversite boyunca minik takımları çalıştırarak başladım” dedi.
“Bilimsel Temelli Futbolu Hayal Ettim”
Antrenörlük eğitimi aldığı yıllarda vizyoner hocalardan ders aldığını belirten Yanal, futbolun bilimsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini savundu. “Toplumda ‘futbol boş iş’ diye bir algı vardı ama benim hayalim bilimsel temeli olan bir futbol yaratmaktı” diyen Yanal, babasının fabrika işçiliği deneyimlerinin ve bilim merakının bu vizyonunu etkilediğini söyledi.
Psikolog Kullanımı Eleştirildi
Yanal, futbolcuların psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu savunan ilk antrenörlerden biri olduğunu belirtirken, bu yaklaşımın zamanında yadırgandığını anlattı. “Denizlispor’da psikolog ve diyetisyenle çalışıyorduk, ancak oyuncular ‘Ben deli miyim, neden psikolog getiriyorsun?’ diyordu” şeklinde konuşan Yanal, futbolcunun sadece fiziksel değil, duygusal bir varlık olduğunu vurguladı.
“Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Olur”
Yanal, Türk futbolunun kaotik yapısına da değinerek, “Sanata, spora, kültüre yatırım yapmalıyız. Atatürk’ün dediği gibi, sağlam kafa sağlam vücutta olur” ifadesini kullandı. Türkiye genelinde futbolun bir takım olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Yanal, bu düzenin bozulması için toplumsal düzeyde bir dönüşümün şart olduğunu söyledi.