Eğirdir Gölü’nün Su Seviyesi Kritik Noktada: İkiye Bölünmek Üzere

Gözlemci pilot Selçuk Çevikbaş, hızla kuruyan Eğirdir Gölü'nü havadan görüntüledi. Göldeki su seviyesi kritik seviyelere düştü ve gölün ikiye bölünme riski arttı.

Gözlemci pilot Selçuk Çevikbaş, hızla kuruyan Eğirdir Gölü‘nü eğitim uçuşları sırasında havadan görüntüleyerek göldeki su seviyesinin neredeyse yok denecek kadar azaldığını ve adacıkların oluştuğunu kaydetti. Çevikbaş, gölün ikiye bölünmek üzere olduğuna dikkat çekti.

Eğirdir Gölü’nün Durumu Havadan Görüntülendi

Isparta’nın Eğirdir ilçesinden adını alan ve bölgedeki birçok yerleşim yerine yüzyıllardır su sağlayan Eğirdir Gölü, son yıllarda hızla su kaybediyor. Gölün içler acısı hali, bu kez havadan görüntülendi. Son yıllarda göl, etrafındaki yerleşim yerlerinden gelen kanalizasyon ve sanayi atıkları, zirai kimyasal atıklar ve vahşi tarımsal sulama gibi sorunlarla mücadele ediyor. Gölü besleyen nehirler üzerindeki barajlar ve göletler de su seviyesini olumsuz etkiliyor.

Gölün İkiye Bölünme Riski

Gözlemci pilot Selçuk Çevikbaş, gölün son halini uçakla havadan görüntüledi. Özellikle bu yaz kuruyan alanların çoğaldığı gölde, aşırı kirlilik nedeniyle alg patlamaları ve müsilaj oluşumları meydana geldi. Çevikbaş, “Göl bölünmek üzere. Su seviyesi aşırı derecede düştü, göl tabanı daha görünür hale geldi. Eğirdir Gölü’nün orta kısımlarına doğru su seviyesi neredeyse yok gibi. Adacıklar oluşmaya başlamış” dedi.

Çocukluğunda Gölden Su İçebiliyordu

Çevikbaş, çocukluğunda gölden su içebildiklerini belirterek, “Çok üzücü bir durum. Eğirdir Gölü yok oluyor. Barla Boyalı Lagünü bir zamanlar ne güzel bir yerdi” diye konuştu. Gölün en dar noktasındaki su seviyesi de 1,2 kilometreye kadar düştü, derinlik ise 1,5 metreye kadar geriledi. Gölün boğaz kısmının kuruması durumunda, Eğirdir Gölü’nün ikiye bölünme riski bulunuyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: