CHP, Sokak Hayvanları Yasası İçin AYM’de Dava Açtı: “Yürürlüğün Durdurulmasını İstiyoruz”

CHP, sokak hayvanları yasasının iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AYM'yi yasaya yönelik iptal kararı vermeye davet etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun‘un iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi (AYM)’nde dava açtı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, yasaya yönelik yürürlüğün durdurulması ve iptali kararının gecikmeksizin verilmesi çağrısında bulundu.

Yasaya Karşı AYM’ye Başvuru

2 Ağustos’ta yürürlüğe giren sokak hayvanları yasasının ardından CHP, iptal talebiyle AYM’ye başvurdu. CHP’den milletvekillerinin katıldığı heyet, AYM önünde basın açıklaması yaparak sürece ilişkin bilgi verdi. Hayvan hakları savunucuları da CHP’nin basın açıklamasına destek verdi. Gökhan Günaydın, 19 maddelik yasanın yürütme maddeleri dışındaki 16 maddesinin iptali için başvuru gerekçelerini paylaştı.

CHP’den Eleştiriler ve Talepler

Günaydın, AK Parti’nin bu yasadaki tutumunun vatandaşlar ile belediyeler arasında yeni kamplaşmalar yaratacağını belirtti ve şunları söyledi:

“Sözü edilen sorumlulukları üstlenmekten kaçınan, yurttaşlar arasında ve yurttaşlarla belediyeler arasında yeni kamplaşmalar yaratmaya yönelik iktidar partisi tutumu, konuyu teknik, mesleki ve vicdani bir alan olmaktan çıkarmış, sosyolojik ve siyasi bir sorun alanına doğru sürüklemiştir.”

Anayasa Mahkemesi’ne Çağrı ve İptal Talebi

Günaydın, Anayasa Mahkemesi’ni mümkün olan en kısa sürede toplanarak, yasaya yönelik yürürlüğün durdurulması ve iptal kararı vermeye davet etti. İptal kararı sonrasında, TBMM’nin tüm paydaşlarla birlikte güvenli sokaklar için katılımcı bir anlayışla yeni bir düzenleme yapması gerektiğini vurguladı.

Günaydın, Türkiye’de 4 milyon sokak köpeği olduğu belirtilen yasa gerekçesine karşılık yalnızca 100 bin hayvan için barınak kapasitesi bulunduğunu belirtti ve yasanın yürürlüğe girmesiyle sokak köpeklerine yönelik vahşet görüntülerinin kamuoyunu derinden yaraladığını ifade etti.

Yeni Bir Düzenleme Gerekliliği

CHP, iptal kararı sonrasında TBMM’nin tarihsel müktesebata uygun biçimde çocukların ve hayvanların birlikte barış içinde yaşayabileceği bir düzenlemeyi gerçekleştirme sorumluluğuyla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: