BRICS’e Yeni Üye Alımı Donduruldu: Türkiye Beklemede

Rusya, Türkiye'nin BRICS'e katılma isteğine saygı duyduğunu belirtti. Ancak yeni üyelikler bu yıl gündemde değil. Üyeler arasında uyum süreci devam ediyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, yaptığı açıklamada BRICS grubuna bu yıl içinde yeni üye kabulünün gündemde olmadığını belirtti. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti‘nin kurucuları arasında yer aldığı BRICS’e dair Türkiye’nin üyelik talebi ise dikkat çekici bir şekilde değerlendirilmeye devam ediliyor.

BRICS’e Yeni Üyelik Başvuruları Dondurulmuş Durumda

Ryabkov, Sırbistan basınına verdiği röportajda, “Bu yıl yeni üyelerin kabul edilmesi gündemde değil. Gerçek şu ki 1 Ocak 2024’ten itibaren BRICS üyelerinin sayısı neredeyse iki katına çıktı ve yeni katılanlar için uyum süreci henüz tamamlanmadı” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, Türkiye’nin BRICS’e katılma isteğinin, şimdilik beklemede kalacağına işaret ediyor.

Türkiye’nin İsteğine Saygı

Türkiye’nin BRICS’e katılma arzusu ise Rusya tarafından dikkatle takip ediliyor. Ryabkov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Kazan zirvesine katılmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, “Türk meslektaşlarımızla ve BRICS içinde birliğe katılma isteğini açıklayan ülkelerin yer aldığı uzun listeyi nasıl ele alacağımız konusundaki görüşmeleri sürdüreceğiz” dedi. Bu ifade, Türkiye’nin BRICS’e üyelik sürecinin tamamen kapanmadığını, ancak zamanlama ve uyum sürecinin önemli olduğuna işaret ediyor.

BRICS Para Birimi ve Dolar Hakimiyeti

Ryabkov ayrıca, BRICS içinde gündeme gelen yeni bir para birimi oluşturulması fikrine de değindi. “Farklı fikirler var ancak BRICS, mutabakat temelinde faaliyet gösteriyor ve bu alanda çok büyük bir atılım beklemiyoruz” diyerek, tek bir para birimi oluşturulması fikrine dair acele edilmemesi gerektiğini vurguladı.

BRICS ülkeleri arasında ulusal para birimleriyle ödeme sistemine kademeli geçişin ve tek bir para birimine ulaşmanın uzun bir yol olduğunu belirten Ryabkov, Kazan Zirvesi‘nden sonra bu konuda önemli ilerlemeler kaydedileceğine inandığını dile getirdi.

BRICS’in Genişlemesi ve Türkiye’nin Beklentileri

BRICS, 2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulmuş, 2011 yılında ise Güney Afrika’nın katılımıyla genişlemişti. 2024’ün başında Mısır, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Etiyopya’nın da birliğe tam üye olarak katılmasıyla, BRICS üyeleri neredeyse iki katına çıkmıştı. Bu genişlemenin ardından, Türkiye gibi ülkelerin üyelik taleplerinin bir süre daha değerlendirileceği belirtiliyor.

Rusya’nın dönem başkanlığını yaptığı BRICS Zirvesi, 24 Ekim’e kadar sürecek ve Türkiye’nin gelecekte bu platformda nasıl bir konumda yer alacağı ise merak konusu olmaya devam ediyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: