Bahçeli’nin Öcalan’a Yaptığı Çağrı Dış Basında: Sürpriz Teklif

Devlet Bahçeli’nin Öcalan’a yaptığı çağrı dünya basınında da yankı buldu. Bahçeli’nin açıklamaları, uluslararası medya tarafından sürpriz olarak değerlendirildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik yaptığı çağrı, sadece Türkiye’de değil, dünya basınında da geniş yankı uyandırdı. Bahçeli’nin, tecridin kaldırılması ve Öcalan’ın Meclis’te konuşarak örgütün silah bıraktığını ilan etmesi gerektiğine dair sözleri, uluslararası medyada da “sürpriz” olarak değerlendirildi. Birçok yabancı basın kuruluşu, bu açıklamayı analiz eden haberler yayınladı.

Reuters: “Erdoğan’ın Müttefikinden Hapisteki PKK Liderine Teklif”

İngiliz haber ajansı Reuters, Bahçeli’nin açıklamalarını “Erdoğan’ın müttefiki, çatışmayı sona erdirmek için hapisteki PKK lideri Öcalan’a teklifte bulundu” başlığıyla servis etti. Haberde, Bahçeli’nin önerisinin, PKK‘nın silah bırakması ve örgütün lağvedilmesi karşılığında Öcalan’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde konuşmasına izin verilmesi olasılığını içerdiği belirtildi. Ayrıca, PKK’nın 1984‘ten bu yana sürdürdüğü silahlı mücadelenin 40 binin üzerinde insanın ölümüne yol açtığı ve örgütün hem Türkiye, ABD hem de Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımlandığı vurgulandı.

AP: “Bahçeli’den Benzeri Görülmemiş Açıklama”

Associated Press (AP), Bahçeli’nin açıklamalarını “Türk siyasetçi hapisteki Kürt lider için şartlı tahliye önerdi” başlığıyla duyurdu. Haberde, Bahçeli’nin şartlı tahliye önerisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın anayasayı yeniden yazma girişimleri çerçevesinde, Kürt siyasi hareketinin desteğini aradığı spekülasyonlarıyla birlikte değerlendirildiği belirtildi. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, 1999 yılından beri İmralı Cezaevi’nde bulunduğuna dikkat çeken ajans, DEM Parti‘nin uzun süredir Öcalan’ın koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunduğunu aktardı.

Bloomberg: “Erdoğan Anayasayı Yeniden Yazmak İçin Muhalefetin Oylarına İhtiyaç Duyuyor”

Bloomberg, Bahçeli’nin açıklamalarını “Erdoğan’ın müttefiki Kürt liderin şartlı tahliyesi için çağrıda bulundu” başlığıyla verdi. Haberde, Erdoğan‘ın, anayasayı yeniden yazmak için muhalefetin desteğine ihtiyaç duyduğu, Bahçeli’nin ise bu süreçte Öcalan‘ın silah bırakması karşılığında serbest kalması olasılığını gündeme getirdiği ifade edildi. Ayrıca, Öcalan’ın daha önce idam cezasına çarptırıldığı, ancak Türkiye’nin Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında idam cezasını kaldırmasıyla cezasının ömür boyu hapse çevrildiği de hatırlatıldı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: