Avrupa, Düzensiz Göçmenlerle Mücadelede Türkiye ile İşbirliği Yapacak

AB Liderler Zirvesi’nde düzensiz göçmenlerin geri gönderilme süreci hızlandırıldı. Türkiye ile yapılacak işbirlikleri ise ön planda.

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde, düzensiz göç ve Türkiye’yi de yakından ilgilendiren önemli kararlar alındı. Zirvede, yasa dışı yollarla Avrupa’ya gelen ve iltica talepleri reddedilenlerin geri gönderilme sürecini hızlandırmak üzere kapsamlı önlemler tartışıldı. Ayrıca, menşe ve transit ülkelerle işbirliklerini güçlendirme hedefi belirlendi. Bu kapsamda Türkiye ile yapılacak işbirlikleri de ön plana çıktı.

Göç Avrupa’nın Büyük Sınaması

Brüksel’de düzenlenen zirve, AB için göçün, karşı karşıya olunan büyük bir sınama olduğunu vurguladı. Avrupa’nın göç konusunda etkin önlemler alması gerektiği belirtilirken, AB Konseyi’nin menşe ve transit ülkelerle daha kapsamlı ortaklıklar kurma yönünde çalışmalara hız verilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Zirve sonuç bildirisinde Türkiye gibi transit ve menşe ülkeler ile her iki tarafa yarar sağlayacak işbirliklerinin önemi vurgulandı.

Türkler İçin Hızlı Geri Gönderim

Zirvenin en dikkat çekici konularından biri de iltica talepleri reddedilenlerin geri gönderilme sürecinin hızlandırılması oldu. AB ülkeleri, yasa dışı yollarla gelen göçmenlerin hızlıca geri gönderilmesi konusunda kararlılıklarını dile getirdi. Bu karar, Türkiye’den gelen ve iltica talepleri reddedilen kişilerin de daha hızlı geri gönderilmesine olanak tanıyacak. Bu bağlamda AB, diplomatik ilişkiler, ticaret ve vizeler gibi çeşitli araçları kullanarak geri dönüş süreçlerini hızlandırmak için harekete geçecek.

AB Konseyi, geçen yıl iltica talepleri reddedilen 484 bin kişinin yalnızca yüzde 20’sinin ülkelerine geri döndüğünü belirtti. Bu oranı artırmayı hedefleyen AB, yeni bir yasa teklifinin hazırlanması gerektiğini ve Avrupa Komisyonu’nun bu konuda acilen çalışmalara başlaması gerektiğini duyurdu.

Geri Gönderme Merkezleri Gündemde

AB liderleri ayrıca, iltica talepleri reddedilen göçmenlerin AB dışında kurulacak geri gönderme merkezleri aracılığıyla ülkelerine gönderilmesini tartıştı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu merkezlerin hangi ülkelerde kurulabileceği ve göçmenlerin bu merkezlerde ne kadar süre tutulabileceği gibi konuların hâlâ tartışıldığını belirtti.

İtalya, Arnavutluk’ta böyle bir merkez inşa ederken, Hollanda hükümeti ise Uganda’yı geri gönderme merkezi olarak değerlendirmeye aldı. Ancak tüm AB ülkeleri bu fikre sıcak bakmıyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya’nın büyüklüğü sebebiyle hızlı geri dönüşleri sağlayabilecek yasaların daha yararlı olacağını savundu. Scholz ayrıca, AB’nin yaşlanan nüfusu ve emeklilik sistemlerinin göçmenlere olan ihtiyacı arttırdığını vurguladı.

İltica Merkezlerine Farklı Yaklaşımlar

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, iltica talebi reddedilenlerin Birlik dışındaki merkezlere yönlendirilmesi fikrine olumlu yaklaşırken, bazı liderler bu konuda çekimser kaldı. Miçotakis, bu uygulamanın Birlik içinde geri dönüş süreçlerini hızlandırabileceğini savundu.

Zirvede alınan kararlar, Avrupa’nın göç politikalarını yeniden şekillendirmesi gerektiğini gösteriyor. Türkiye gibi transit ve menşe ülkelerle yapılacak işbirlikleri ve geri gönderme merkezleri konusundaki tartışmalar, AB’nin düzensiz göçle mücadelede yeni yollar aradığını ortaya koyuyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: