Atatürk Havalimanı’nda Son Gelişmeler: Son Kepçe Vuruluyor

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin tamamlanamayan inşaatı için 30 Eylül’de yeni ihale yapılacak, sosyal donatılar ve çevre düzenlemeleri tamamlanacak.

İhalesi iptal edilen ve tamamlanamayan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi inşaatı için TOKİ yeni bir ihale süreci başlattı. Danıştay tarafından iptal edilen önceki ihalenin ardından, Atatürk Havalimanı’nda kalan pistler de yok edilecek ve bu alan millet bahçesi projesi kapsamında dönüştürülecek.

TOKİ’nin tamamlama ihalesi 30 Eylül’de gerçekleştirilecek ve proje kapsamında 64 bin 891 metrekarelik bir alanda sosyal donatılar inşa edilecek, altyapı ve çevre düzenlemeleri tamamlanacak. İnşaatın 360 gün içinde bitirilmesi planlanıyor.

İhale İptali ve Hukuki Süreç

Atatürk Havalimanı’nın millet bahçesine dönüştürülmesi projesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) açtığı dava sonucunda Danıştay tarafından iptal edilmişti. Danıştay’ın 15 Kasım 2023’te aldığı karara göre, Cumhurbaşkanlığı’nın 100 günlük icraat programında yer alan projenin “ivedilik” şartını karşılamadığına hükmedildi. Bu karar, projenin hukuki dayanaklarını sarsmıştı.

İhalenin Tarihçesi

TOKİ tarafından 2022’de gerçekleştirilen ve kapalı kapılar ardında yürütülen ihale, 2 milyar 174 milyon 978 bin TL bedelle Yapı ve Yapı şirketine verilmişti. İhaleye, AKP’nin gözde müteahhitleri arasında sayılan Limak, Kolin, Mapa gibi büyük inşaat firmaları özel olarak davet edilmişti.

İhale iptali süreci ve yeni düzenlemeler ile birlikte, 7.2 milyon metrekarelik Atatürk Havalimanı arazisinin 2 milyon 818 bin 979 metrekaresi millet bahçesi olarak ayrıldı. Diğer alanlarda hastane, sosyal ve kültürel tesisler, cami ve fuar alanları yapılması planlanıyor. Ancak bu planlama sürecine karşı da İBB tarafından dava açılmış durumda.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: