Antalya’da Tepki Çeken HES Projesi Mutlak Koruma Alanı Nedeniyle Durduruldu

Antalya Konyaaltı’nda planlanan ve tepki çeken hidroelektrik santrali projesi, bölgenin mutlak koruma alanında yer alması nedeniyle iptal edildi.

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde, kaya tırmanışı ile bilinen Geyikbayırı ve Doyran köylerine yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iptal edildi. Proje, bölgenin mutlak koruma alanı içinde yer aldığı gerekçesiyle durduruldu.

Projenin İptal Sebepleri

Antalya Büyükşehir Belediyesi, proje alanının içme suyu kaynakları mutlak koruma alanında olduğunu belirterek projeye olumsuz görüş verdi. Bu alanlarda sadece içme suyu işletme tesisleri ve orman koruma çalışmalarına izin verilebileceği ifade edildi. Ayrıca, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü‘nün daha önce yayımladığı koruma alanı ilanlarına göre, HES projesinin güzergahının önemli bir kısmı bu koruma alanlarına giriyordu.

Bakanlıktan İptal Kararı

Bakanlık, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci kapsamında projenin mevzuat açısından uygun olmadığını tespit ederek, ÇED Yönetmeliği‘nin ilgili maddesine dayanarak projeyi iptal etti. Bu kararla birlikte, Geyikbayırı ve Doyran köylerindeki HES projesi resmen durduruldu.

Kaynak: Oksijen

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: