Antalya’da Kaçak Rus ve Ukrayna Okulları Artıyor: 3 Tane Daha Tespit Edildi

Antalya'da Rus ve Ukraynalılara ait üç kaçak okul daha tespit edildi. Konyaaltı ilçesindeki bu okullar, ruhsatsız faaliyet gösteriyor ve özel Türk okullarını kötüleyen broşürlerle öğrenci kaydı yapmaya çalışıyor.

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde, Ukraynalı ve Rus vatandaşlara ait olduğu tespit edilen üç kaçak anaokulu ve kreş daha ortaya çıktı. Bu kaçak okulların, “oyun evi” adı altında ruhsatsız olarak faaliyet gösterdiği ve özel Türk okullarını kötüleyen broşürlerle öğrenci kaydı yapmak için reklam yaptığı belirlendi. Bu durum, yerel yetkililer tarafından ciddi bir sorun olarak değerlendiriliyor ve konuyla ilgili yasal işlem başlatılacağı belirtiliyor.

Antalya’da Artan Kaçak Faaliyetler

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ardından Antalya’ya yoğun göç yaşandı. Bu göç dalgasıyla birlikte, Rus ve Ukraynalıların çeşitli sektörlerde kaçak ve kayıt dışı faaliyetleri artış gösterdi. Bu faaliyetler, kent iş dünyasında büyük sorunlar yaratmaya başladı. Konyaaltı ilçesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan inceleme sonucunda, kayıt veya ruhsatı olmayan iki kaçak Rus okulu ortaya çıktı.

Kaçak Okulların Yaratttığı Tehdit

Bu kaçak okulların sadece eğitim sektöründe değil, aynı zamanda sosyal medya ve web sitesi reklamlarıyla da geniş kitlelere ulaştığı tespit edildi. Özellikle Konyaaltı ilçesinde, Türk okullarını kötüleyen broşürlerle öğrenci çekmeye çalıştıkları belirlendi. Broşürlerde, Türk okullarından daha ucuz ve kaliteli olduğu iddia edilen bu okulların, çocukların anadilinde eğitim almasını sağladığı vurgulanıyor. Ancak bu okulların hiçbir resmi kaydı ve ruhsatı bulunmadığı için denetim dışı kalıyorlar.

Eğitim Sektöründe Ciddi Sorunlar

ATSO 48’inci Grup Eğitim Faaliyetleri Meslek Komitesi’nden meclis üyesi Kenan Çelik, bu durumun Antalya’daki eğitim sektörüne ciddi zararlar verdiğini belirtti. Çelik, merdiven altı olarak tabir edilen bu ruhsatsız okulların yasalara aykırı olduğunu ve bu konuda devletin daha hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmesi gerektiğini vurguladı. Çelik ayrıca, bu tür kaçak okullara karşı savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Yabancı Öğrencilerin Türk Okullarında Okuma İmkanı

Antalya’da, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ruhsat almış iki resmi Rus okulu bulunduğunu belirten Çelik, bu okullarda Rus ve Ukraynalı çocukların misafir öğrenci statüsünde eğitim alabildiğini ifade etti. Ancak, kaçak okulların varlığı, yasal olarak faaliyet gösteren bu okullarla haksız rekabete yol açıyor.

Kaçak Okullara Karşı Mücadele

Antalyalı eğitim işverenleri, kaçak okullarla mücadelede kararlı. Çelik, çevresinde kaçak okul, kreş veya anaokulu olduğunu tespit edenlerin kendisine ulaşmalarını ve bu konuda gerekli yasal sürecin başlatılacağını belirtti. Ayrıca, devletin bu tür faaliyetlere karşı daha hızlı ve etkili müdahale etmesi gerektiği vurgulandı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: