Ali Yerlikaya’dan Kayyum Eleştirilerine Sert Yanıt: “Kimse Suç İşleme Özgürlüğüne Sahip Değil”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kayyum uygulamaları, göçmen düzenlemeleri ve sınır güvenliği gibi konularda önemli açıklamalar yaptı: "Terörle demokrasi yan yana duramaz."

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kayyum uygulamaları ve gündemdeki diğer konulara dair önemli açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, kayyum eleştirilerine ilişkin, “Terörle demokrasi yan yana duramaz” ifadelerini kullanarak, kimsenin suç işleme özgürlüğü olmadığını vurguladı. Yerlikaya, kayyumun bir cezalandırma değil, geçici bir tedbir olduğunu ve her iki ayda bir gelişmelerin yeniden değerlendirildiğini belirtti.

“Suç İşleyen Seçilmiş Olsa Bile Bedelini Öder”

Ali Yerlikaya, terörle bağlantılı belediye başkanlarına yönelik kayyum uygulamaları hakkında şunları söyledi: “Hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü yoktur. Sandıkla seçilen biri, halkın iradesini suistimal edemez. Belediye başkanı terör örgütü ile iltisaklıysa ve ceza almışsa gereken yapılır.” Kayyum uygulamasının geçici bir tedbir olduğunun altını çizen Yerlikaya, her iki ayda bir gelişmelerin yakından takip edildiğini dile getirdi. Belediye başkanlarının adaylık süreçlerini iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade eden Bakan, “Seçilmiş veya atanmış, parti fark etmeksizin herkes yasalara tabi. Terör baronlarından kurtulmak zorundalar.” dedi.

Abdullah Zeydan Kararı ve Ahmet Türk Açıklaması

Yargıtay’ın, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan hakkında verdiği kararı değerlendiren Yerlikaya, “Seçilme haklarının bulunmadığı kesinleşti. Karar Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Süreç devam ediyor.” dedi. Görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün geri döneceği iddialarına da yanıt veren Yerlikaya, “10 yıl üzeri ceza aldı. Bu durumda görevine dönmesi mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Göçmenlere Yönelik Yeni Düzenlemeler

Yerlikaya, düzenli göçmenlerle ilgili yeni uygulamalara dair açıklamalarda bulundu. “2023 Haziran ayında 5 milyon 196 bin olan kayıtlı yabancı sayısı, Kasım 2024 itibarıyla 4 milyon 171 bine düştü.” dedi. Türkiye’deki 4 milyon 171 bin yabancının 2 milyon 935 bininin Suriyeli olduğunu belirten Yerlikaya, göçmenlerin adres takibine yönelik sıkı denetimlerin başladığını duyurdu. “2025 Ocak ayından itibaren konum bildirim yükümlülüğü getiriyoruz. Bildirim yapmayanlara yaptırım uygulanacak.” dedi. Ayrıca, göçmenlerin çalışmaları durumunda sigortalı olmalarının zorunlu hale getirileceğini belirtti.

Sınır Güvenliği ve Deport Verileri

Sınır güvenliği konusuna değinen Yerlikaya, termal takip sistemlerinin Suriye ve Irak sınırlarında tamamen kurulduğunu, İran sınırında ise kalan 78 kilometrelik bölümün 2025’te tamamlanacağını açıkladı. “Bu sistemle sınırdan geçişi önlenen kişi sayısı 230 bin 428. Deport edilen kişi sayısı ise 131 bin. Avrupa Birliği ülkelerinin toplam deport ettiği kişi sayısı 91 binken, biz bu rakamı çoktan aştık.” ifadelerini kullandı.

Suriyelilerin Geri Dönüş Süreci

Suriyelilerin ülkelerine dönüşü hakkında bilgi veren Yerlikaya, Türkiye’deki 2 milyon 935 bin Suriyelinin önemli bir kısmının Halep, İdlib ve Deyr Zor’dan geldiğini söyledi. “4 güvenli bölgede huzur sağlanırsa, büyük bir çoğunluk kendi topraklarına dönmek istiyor. Ancak henüz tam güvenli değil. Bu sağlandığında dönüş süreci hızlanacak.” dedi.

Meclis Gerginliği ve Yaka Kamerası Sistemi

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaşanan gerginliği değerlendiren Yerlikaya, “Keşke oturup konuşabilseydik. Böyle bir engelleme, Meclis’e yakışmadı.” dedi. Ayrıca, polis ve jandarma birimlerine takılan yaka kameralarının önemine değinerek, 2025 Temmuz’a kadar bu kameraların yüz tanıma sistemiyle entegre hale geleceğini açıkladı.

Yeni Yargı Paketi Çalışmaları

Adalet Bakanlığı ile birlikte hazırlanan 10. Yargı Paketi üzerinde çalıştıklarını belirten Yerlikaya, tehdit ve yaralama suçlarının azaltılmasına yönelik önemli düzenlemeler getirileceğini duyurdu. “Yargı sistemimizi güçlendirmek için kapsamlı bir çalışma içerisindeyiz.” dedi.

web sitesi uygulama / geliştirme: