Adalet Bakanı Tunç: Gezi Soruşturmasında Zaman Aşımı Yok

Adalet Bakanı Tunç, Gezi soruşturmasının yönlendiren ve organize eden kişilere odaklandığını belirtti. Zaman aşımı olmayan suçlarda yeni delillerin değerlendirileceğini açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 12 yıl sonra başlatılan Gezi Parkı soruşturması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, soruşturmanın gösterilere katılan herkesi kapsamadığını, “Olayları yönlendiren ve organize eden etkili isimlere” odaklanıldığını belirtti. Ayrıca, bu tür suçlarda 30 yıllık zaman aşımı süresi bulunduğunu ifade etti.

“Zaman Aşımı Söz Konusu Değil”

Tunç, Gezi olaylarının anayasal düzene karşı işlenen suçlar kapsamında değerlendirildiğini hatırlatarak, bu suçlar için zaman aşımının işlemediğini vurguladı:
“Nasıl 28 Şubat ve 12 Eylül darbecileri yıllar sonra yargı önüne çıkarıldıysa, bu suçlarda da zaman aşımı yok. Eğer Cumhuriyet Başsavcılığı’nın elinde yeni deliller varsa, bu elbette soruşturma konusu olur.” dedi.

12 yıl sonra soruşturmanın başlatılmasıyla ilgili eleştirilere yanıt veren Tunç, yeni delillerin ortaya çıkması durumunda yargının süreci başlatmasının doğal olduğunu söyledi.

“Gezi Olayları Hükümete Karşı Kalkışmaydı”

Bakan Tunç, Gezi Parkı olaylarının başlangıçta çevreci bir protesto olarak başladığını ancak daha sonra hükümete karşı bir kalkışmaya dönüştüğünü belirtti:
“Gezi Parkı’nda iki ağacın yer değiştirilmesiyle başlayan protesto, yakma, yıkma eylemleriyle başka bir boyuta taşındı. İnsanlar öldü, terörist paçavraları Atatürk Kültür Merkezi’ne asıldı.” dedi.

Tunç, bu süreçteki eylemleri koordine eden kişilere yönelik yargı sürecinin başladığını ve Yargıtay’ın bu davalarda mahkumiyet kararlarını onadığını hatırlattı.

“Soruşturma Somut Deliller Üzerine Kuruluyor”

Savcılığın, soruşturmayı başlatırken elindeki somut delillere dayandığını ifade eden Tunç, soruşturmanın ilerleyen süreçte davaya dönüşüp dönüşmeyeceğinin yargının vereceği karara bağlı olduğunu söyledi:
“Şüpheliler savunmalarını yapabilirler. Eğer elde edilen deliller etkili kişilerin olayları yönlendirdiğini kanıtlarsa, elbette yargılama yapılabilir.”

Eyleme Katılan Herkesi Kapsamıyor

Adalet Bakanı Tunç, soruşturmanın eyleme katılan tüm bireyleri kapsamadığını, yalnızca olayları organize eden ve yönlendiren kişilere yönelik olduğunu belirtti:
“Burada binlerce insan gösterilere katıldı, hepsinin yargılanması söz konusu değil. Önemli olan, olayları yönlendiren ve organize eden kişilerle ilgili somut delillerin ortaya çıkmasıdır.” dedi.

Tunç, soruşturmanın etkin bir şekilde yürütüleceğini ve süreçte yeni delillerin ortaya çıkmasının da mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: