ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake’ten Türkiye’ye ‘İran’ı İkna Edin’ Çağrısı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye'den ve İran ile ilişkisi olan diğer müttefiklerden, İran'ı Ortadoğu'daki gerilimleri azaltması konusunda ikna etmelerini istedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye‘den ve İran ile ilişkisi olan diğer müttefiklerinden, İran‘ı Ortadoğu’daki gerilimleri azaltması konusunda ikna etmelerini istediğini belirtti.

Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesinin ardından İran’ın İsrail’e saldıracağına dair beklentiler sürerken, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye ve diğer müttefiklerden Tahran’ı ikna etmeleri yönünde talepte bulundu. Reuters ajansına konuşan Flake, “İran ile ilişkisi bulunan tüm müttefiklerimizden, gerilimin yatışması için çaba göstermelerini istiyoruz. Bu ülkeler arasında Türkiye de var” dedi.

“Türk Yetkililer Daha İyimser”

Flake, “Türk muhataplarımız tansiyonun yükselmemesini sağlamak için ellerinden geleni yapıyorlar” diyerek, Türk yetkililerin gerilimin tırmanmayacağı konusunda kendilerinden daha emin olduklarını ekledi.

“İlişkiler Daha İyi Durumda”

ABD-Türkiye ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Flake, ilişkilerin önceki döneme göre daha iyi durumda olduğunu söyledi. Bu ay başında ABD ile Rusya arasında Türkiye‘nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen tutuklu takasına değinen Flake, Türk tarafının müzakerelerde değil, lojistik alanda önemli bir rol oynadığını belirtti.

Görüş Ayrılıkları Azaldı

Flake, Gazze‘deki duruma değinerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın İsrail‘e yönelik söyleminin, Türkiye’nin bu konuda muhatap olmasını zorlaştırdığını ifade etti. Ancak, Ankara ile Washington arasındaki görüş ayrılıklarının ABD’nin aktif bir şekilde ateşkes çağrısı yapmasıyla azaldığını, fakat hala bazı farklılıkların devam ettiğini söyledi.

Rusya Uyarısı

Flake, ABD’nin, askeri alanda kullanılabilen yazılımların Rusya‘ya sevkiyatı konusunda hala endişeli olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu tür ürünlerin Rusya’ya ihracatını önlemek için iş birliğini artırması çağrısında bulundu. Flake, Rusya’nın savaş yürütme kabiliyetinin elinden alınmasının hedeflendiğini vurguladı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: