ABD’den Türkiye’ye Tarihi Eser İadesi: 18 Parça Eser Yeniden Anavatanında

ABD'de ele geçirilen 14 tarihi eser, New York Türkevi'nde düzenlenen törenle Türkiye'ye iade edildi. Eserler arasında Boubon Antik Kenti'ne ait bronz heykeller yer alıyor.

ABD’de ele geçirilen tarihi ve sanatsal değere sahip 18 eser, Türkiye’ye iade edilmek üzere New York Türkevi’nde düzenlenen bir törenle teslim edildi. Törene, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, New York Başkonsolosu Büyükelçi Muhittin Ahmet Hazal, ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Manhattan Bölge Savcılığı yetkilileri, THY New York Müdürü Emre İsmailoğlu ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

“Kültürel Mirasın İadesi, İnsanlığın Evrensel Kültürüne Katkıdır”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, konuşmasında Türkiye’ye ait eserlerin ele geçirilmesinde Manhattan Bölge Savcılığı ve diğer ABD’li yetkililerle işbirliğinin önemine dikkat çekerek teşekkürlerini iletti. İadesi sağlanan eserler arasında Burdur’un Gölhisar ilçesindeki Boubon Antik Kenti’nden bronz heykellerin bulunduğunu belirten Yazgı, bu iadenin sadece tarihi eserlerin geri verilmesi değil, insanlığın ortak kültürüne katkı sunduğunu vurguladı.

Yazgı, “Kültürel miras, farklılıklarımızı kutlamanın ve kucaklamanın yanı sıra, saygıyı korumanın da tek yoludur. Eser kaçakçılığı yapanlara ‘asla kaçış yok’ diyoruz,” ifadelerini kullanarak iade edilen en büyük parçanın “giyimli bronz kadın heykeli” olduğunu ve ilk defa gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.

Başkonsolos Hazal: “Bu Eserler İnsanlığın Ortak Tarihi”

New York Başkonsolosu Muhittin Ahmet Hazal, törene katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, bu tür iade törenlerinin insanlığın ortak tarihi açısından önemine değindi. “Bu eserler sadece Türkiye’nin değil, tüm insanlığın ortak mirasıdır. İsteyen herkes Türkiye’ye gelip, müzelerde sergilenecek bu eserleri görebilir,” dedi.

Manhattan Bölge Savcılığı Eski Eserler Kaçakçılığı Birimi Şefi Matthew Bogdanos ise tarihi eserlerin ait oldukları yerlere geri dönmesi gerektiğini vurgulayarak, “Artık doğruyu yapmanın zamanı geldi. Bundan sonra da kaçırılan eserleri ait oldukları yerlere teslim etmeye devam edeceğiz,” dedi.

40 Yıllık Çalışma Sonucu Eserler Geri Alındı

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik Soruşturma Birimi ile yapılan işbirliği sonucunda Anadolu’ya ait 14 parça eser ele geçirildi ve imzalarla Türkiye’ye teslim edildi. Bu eserler arasında, Boubon Antik Kenti’nden kaçırılan bronz heykel ve iki bronz heykel başı da bulunuyor.

Özellikle “bronz genç erkek başı” adlı eserin iadesi için 40 yıl süren bilimsel çalışmalar yapıldığı belirtildi. Ayrıca, sakallı bronz erkek başının özel bir müzede sergilenirken geri kazandırıldığı bilgisi de paylaşıldı.

Diğer Eserler de Türkiye’ye İade Edildi

İade edilen eserler arasında Bizans dönemine ait 3 sikke, 18. ve 19. yüzyıllara ait iki Osmanlı hançeri, çeşitli dönemlere ait üç pişmiş toprak kap, 11. yüzyıla tarihlenen bir mücevher kutusu parçası ve bir pişmiş toprak lamba da bulunuyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: