Türkiye İmalat PMI Daralma Sinyallerini Sürdürüyor

Türkiye İmalat PMI Kasım ayında 48,3'e yükselerek talepte toparlanma sinyalleri verdi. Ancak endeks daralma sinyalini 8. ayında da sürdürdü.

Kasım ayında İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, 48,3’e yükselerek ekonomik faaliyet koşullarındaki bozulmanın Mayıs ayından bu yana en hafif düzeyde olduğunu gösterdi. Ancak endeks, Mart ayından bu yana eşik değer olan 50’nin altında kalarak daralma sinyali vermeye devam etti.

İmalat PMI Verilerinde Pozitif Sinyaller

Kasım ayında kaydedilen artış, talepteki sınırlı toparlanma belirtilerinden kaynaklandı. Yeni siparişler ve ihracat siparişlerindeki yavaşlama, Ekim ayına göre daha ılımlı bir seyir izledi. Aynı şekilde üretimdeki daralma da yavaşladı ve Nisan ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

İstihdam tarafında ise dokuz aylık düşüşün ardından yeniden artış kaydedildi. Çalışan sayılarındaki bu artış, sektörel faaliyetlerdeki toparlanmanın işaretlerinden biri olarak değerlendirildi.

Girdi ve Nihai Ürün Fiyatlarındaki Eğilimler

Girdi maliyetleri enflasyonu üst üste dördüncü ay azalarak son iki yılın en düşük seviyesine ulaştı. Nihai ürün fiyatlarındaki artış, yaklaşık son beş yılın en düşük oranında gerçekleşti. Bu durum, bazı müşterilerin yeni sipariş vermeye yönelmesine yol açtı. Ancak, girdi alımları ve stoklardaki azalma eğilimi devam etti.

Sektörel Gelişmeler

İSO Türkiye Sektörel PMI raporuna göre, gıda ürünleri sektörü dışında 10 sektörden dokuzu yeni siparişlerde yavaşlama yaşadı. Ancak, kimyasal, plastik ve kauçuk ürünler sektörü yedi aylık gerilemenin ardından yurt dışı siparişlerini artırdı.

  • Gıda sektörü, üretim ve yeni siparişlerde artış görülen tek sektör oldu.
  • Metalik olmayan mineral ürünler sektörü, en düşük enflasyon oranını kaydederken tekstil sektörü bir yıldan uzun süre sonra ilk kez satış fiyatlarında düşüş yaşadı.
  • İstihdamda genişleme kara ve deniz taşıtları sektöründe en hızlı gerçekleşti.

PMI ve Geleceğe Yönelik Beklentiler

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Kasım ayında görülen iyileşmelerin, talep koşullarındaki toparlanmanın devam edeceği yönünde umut verdiğini belirtti. Özellikle enflasyonist baskıların hafiflemesi, talep tarafında daha fazla iyileşmeye destek olabilir.

web sitesi uygulama / geliştirme: