Kadına Şiddet Vakaları Biber Gazı ve Elektroşok Cihazı Satışlarını Artırdı

Türkiye'de kadına şiddet olayları biber gazı ve elektroşok cihazı satışlarını artırdı. Fırsatçılar bu ürünleri fahiş fiyatlarla satarken, kullanım koşulları tartışma konusu oldu.

Son dönemde Türkiye’de artan kadına şiddet vakaları, kadınlarda korku ve öz savunma ihtiyacını güçlendirdi. Özellikle 4 Ekim’de Fatih’te yaşanan cinayetlerin ardından, biber gazı ve elektroşok cihazı satışlarında büyük bir artış gözlendi. Güvenlik sektörü yetkililerine göre bu ürünlere talep patlaması yaşanırken, bazı fırsatçılar fiyatları fahiş oranlarda yükseltti.

Güvenlik Ürünlerine Talep Patlaması

İstanbul’daki güvenlik ekipmanları satan Galeri Güvenlik işletmecisi Nazmi Tuncel, son iki haftadır biber gazı satışlarının önceki dönemlere kıyasla ciddi şekilde arttığını belirtiyor. Normalde haftada 2-3 adet biber gazı satarken, bu dönemde günde 20 adet sattığını ifade eden Tuncel, talebin sürekli olarak artmaya devam ettiğini söylüyor. Benzer bir şekilde Efe Outdoor yetkilisi Özcan Kına, taleplerin artmasıyla stokların tükendiğini belirtiyor ve önceden günde yalnızca bir sipariş alırken, şimdi bu sayının 25’e çıktığını aktarıyor.

Fahiş Fiyatlar ve Karaborsa Tehlikesi

Tekno Doğa işletmecisi Erkan Keskin ise Fatih’teki cinayetlerin ardından biber gazı taleplerinde ciddi bir artış yaşandığını dile getiriyor. Normalde güvenlik firmalarına toptan satış yaptıklarını belirten Keskin, bireysel satışlarda 40 kat artış yaşandığını ve 500 adetlik yeni stoğun 2 saat içinde tükendiğini söylüyor. Bunun yanında, bazı fırsatçıların biber gazı fiyatlarını aşırı derecede yükselttiğini ifade eden Keskin, piyasada 200 TL’lik biber gazlarının 560 TL’ye kadar satıldığını belirtiyor. Pandemi döneminde maske fiyatlarındaki artışı hatırlatarak, benzer bir karaborsa oluşma tehlikesine dikkat çekiyor.

Elektroşok Cihazlarına da Yoğun İlgi

AnkaOutdoor sahibi Özgür Fırat, biber gazı kadar olmasa da elektroşok cihazlarına olan talepte de büyük bir artış yaşandığını belirtiyor. Fatih’teki olaylardan bu yana elektroşok cihazı satışlarında %200’lük bir artış gözlemlendiğini söyleyen Fırat, biber gazı ve elektroşok cihazlarını birlikte satın alan müşterilerin de olduğunu ifade ediyor.

Merdiven Altı Üretim ve Yasal Durum

Türkiye’de biber gazı üreticilerinden Jenix’in sahibi Merve Güler, artan taleple birlikte piyasada merdiven altı üretimlerin yaygınlaştığını ve sahte ürünlerin satışa sunulduğunu iddia ediyor. Güler, ithalatın yasak olması nedeniyle bazı yabancı markaların yasa dışı yollarla satıldığını ve bu ürünlerin kalitesiz olduğunu belirtiyor.

Öte yandan, Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Asiye Selcen Ataç, biber gazı ve elektroşok cihazlarının yasal kullanımının, somut olaya ve kullanım şekline bağlı olarak değiştiğini belirtiyor. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre, bu ürünlerin bir silah olarak değerlendirilebileceğini ve meşru müdafaa çerçevesinde kullanıldıklarında suç teşkil etmeyeceğini ifade ediyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: