Zengin Daha Zengin: The Economist Türkiye’deki Servet Patlamasını Yazdı
The Economist dergisi, Türkiye’deki gelir adaletsizliğine dikkat çekerek, zenginlerin servetlerinin artarken yoksulların giderek daha da yoksullaştığını vurguladı. Türkiye’de son yıllarda gelir farkı uçurumu derinleşirken, lüks tüketimdeki artış ve yüksek enflasyonun düşük ve orta gelirli kesimlerin alım gücünü nasıl erittiği mercek altına alındı. Haberde, Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesimin, ülkenin toplam servetinin yüzde 40’ını elinde tuttuğu ve bu durumun, enflasyonun etkisiyle gelir adaletsizliği makasını daha da açtığı belirtildi.
Ultra Zenginlerin Artışı
The Economist, Türkiye’deki ultra zenginlerin (30 milyon dolar veya daha fazla servete sahip olanlar) sayısının 2022 ile 2023 arasında yüzde 10 oranında arttığını belirtiyor. İstanbul’un lüks alışveriş merkezlerinde, Michelin yıldızlı restoranlarında ve yat limanlarında artan lüks tüketimin, ülkedeki servet patlamasının en belirgin göstergeleri olduğu ifade ediliyor. Buna karşılık, ortalama bir Türk vatandaşı, bu zenginleşmeden faydalanıp faydalanmadığı sorulduğunda, neredeyse kesin olarak hayır cevabını veriyor.
Kağıt Üstünde Kalan Ücret Artışları
Haberde ayrıca, dar ve orta gelirli kesimin gelirindeki artışın sadece kağıt üzerinde kaldığına dikkat çekiliyor. Yüksek enflasyon ve nominal ücretlerin düşmesi, bu kesimlerin satın alma gücünü ciddi şekilde erozyona uğrattı. Türkiye’nin yeni ekonomi yönetiminin, Mehmet Şimşek liderliğinde enflasyonu kontrol altına almak için yeni bir program başlattığı belirtilirken, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 50 seviyesinde tuttuğu ve maaş artışlarının sona erdiği de vurgulanıyor.
Milyonerlerin Sayısındaki Artış
İktisatçı Murat Üçer’in görüşlerine yer verilen haberde, “Finansal riskten korunabilenler daha zenginleşiyor, korunamayanlar ise daha da yoksullaşıyor” ifadeleri öne çıkıyor. UBS’nin 2024 Küresel Servet Raporu’na göre, Türkiye’de milyoner sayısında önümüzdeki yıl yüzde 43 oranında bir artış bekleniyor.