Yılın Üçüncü Enflasyon Raporu Yarın Kamuoyuyla Paylaşılacak

Ekonomide gözler bir yandan enflasyonla mücadele adımlarına, diğer yandan nisan-haziran dönemi büyüme verilerine odaklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın 3’üncü Enflasyon Raporu‘nu yarın kamuoyuyla paylaşacak. Karahan’ın açıklamaları, enflasyon tahminleri ve para politikası açısından büyük önem taşıyor.

Temmuz Enflasyon Verileri ve Gelecek Tahminleri

Karahan, önceki rapor sunumunda 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak güncelledi. Ayrıca, 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyelerinde korudu. Karahan, enflasyonun düşüş trendini sürdürmesi için sıkılığı koruyarak verilerin dezenflasyon patikası doğrultusunda oluşmasını bekleyeceklerini belirtti.

Sanayi ve İş Gücü Göstergeleri Mercek Altında

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 9 Ağustos’ta haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıklayacak. Mayıs ayında endeks aylık bazda yüzde 1,7 artarken, yıllık bazda yüzde 0,1 azalma göstermişti. Ayrıca, 12 Ağustos’ta haziran ayı iş gücü istatistikleri açıklanacak. Mayıs ayında işsizlik oranı yüzde 8,4 olarak kaydedilmişti.

Yılın İkinci Çeyreği ve Büyüme Verileri

TÜİK, 16 Ağustos’ta yapı izin istatistikleri ve 19 Ağustos’ta iş gücü istatistikleri verilerini paylaşacak. Ayrıca, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verileri 2 Eylül’de açıklanacak. Türkiye, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüme kaydetmişti. İkinci çeyrek büyüme verileri, üretim yöntemiyle GSYH tahminlerini güncelleyecek.

Piyasaların Gözü Merkez Bankasında

20 Ağustos’ta TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi açıklanacak. Temmuz ayında, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 50 olarak belirlenmişti. Ayrıca, dış ticaret istatistikleri ve ekonomik güven endeksi verileri ay sonunda açıklanacak.

Enflasyon ve Üretici Fiyatları

Ağustos ayı enflasyon verileri 3 Eylül’de duyurulacak. Temmuz ayında TÜFE yüzde 3,23, Yİ-ÜFE ise yüzde 1,94 artış göstermişti. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 61,78, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 41,37 olarak gerçekleşmişti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: