Yatırım Fonları 4,6 Trilyon Liraya Ulaştı: %82 Büyüme

Yatırım fonlarının toplam büyüklüğü 4,6 trilyon liraya ulaştı. Menkul kıymet fonları %110 büyürken, BES fonları 1 trilyon lirayı aştı.

Takasbank Saklama ve Kolektif Yatırım Kuruluşları Bölümü Direktörü Emre Koçbey, 22 Ağustos itibarıyla yatırım fonu dünyasının toplam büyüklüğünün 4,6 trilyon liraya ulaştığını açıkladı. 2023 yılı sonunda 2,5 trilyon lira olan fon dünyası, yeni yatırımcıların girişi ve fon varlıklarının değer artışı sayesinde yılbaşından bu yana %82 büyüme kaydetti.

Menkul Kıymet Yatırım Fonlarında %110 Büyüme

Koçbey, menkul kıymet yatırım fonlarının 3 trilyon TL eşiğini aşarak 2023 sonuna göre %110 büyüme gösterdiğini belirtti. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun verilerine göre, menkul kıymet yatırım fonu yatırımcı sayısı, 2023 sonunda 4,3 milyon iken yaklaşık 1 milyon yeni yatırımcıyla 5,3 milyona ulaştı.

Para Piyasası Fonlarına Yüksek İlgi

Para piyasası fonlarının, yılbaşından bu yana 600 milyar liranın üzerinde büyüme kaydettiği ve banka TL mevduatlarının üzerinde getiri sağladığı için yatırımcıların ilgisini çektiği belirtildi. Bu fonlar, aynı gün valörlü işlem görmesi nedeniyle günlük likidite sunuyor ve TEFAS Bilgilendirme Platformu’nda performansları izlenebiliyor.

BES Fonları 1 Trilyon Lirayı Aştı

Koçbey, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) toplanan fon tutarının 1 trilyon lirayı aştığını, katılımcı sayısının ise 16,7 milyon kişiye ulaştığını belirtti. Takasbank’ın 2021’de hizmete sunduğu Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu’nun (BEFAS), bu performansa büyük katkı sağladı. BEFAS sayesinde yaklaşık 200 bin BES katılımcısı, farklı emeklilik şirketlerinin fonlarını seçerek aktif bir yönetim gerçekleştirdi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: